|
Η μεταφορά των συγκρούσεων στη Δαμασκό, σημείο καμπής στην εξέγερση κατά του συριακού καθεστώτος. |
|
|
|
Η εξέγερση κατά του καθεστώτος της Συρίας βρέθηκε χθες σε σημείο καμπής, καθώς για πρώτη φορά σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον υποστηριζόμενο από τεθωρακισμένα άρματα στρατό και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Δαμασκό, σύμβολο της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Τη στιγμή που στον ΟΗΕ η Ρωσία μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία για την καταδίκη της Δαμασκού, οι συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις ανακοίνωναν χθες το βράδυ ότι εξαπέλυσαν «μεγάλης κλίμακας» επίθεση, με την επωνυμία «το ηφαίστειο της Δαμασκού και οι σεισμοί της Συρίας», η οποία συνίσταται στην οργάνωση συστηματικών επιθέσεων εναντίον όλων των σημείων ελέγχου της χώρας, στον αποκλεισμό οδικών αρτηριών με στόχο την παράλυση των συριακών δυνάμεων και τις προσκλήσεις σε αποστασία.
Πρόκειται «για το πρώτο στρατηγικό στάδιο ώστε να φθάσει η Συρία σε μία κατάσταση πλήρους και απόλυτης πολιτικής ανυπακοής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινής διοίκησης Χομς-Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Στο Λονδίνο, ο πρώην πρεσβευτής της Δαμασκού στη Βαγδάτη Ναουάφ Φαρές, ο οποίος αποσκίρτησε στις 11 Ιουλίου, προειδοποίησε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα διστάσει να κάνει χρήση χημικών όπλων για να παραμείνει στην εξουσία.
Στη Δαμασκό, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν δύο συνοικίες, το Μιντάν και την Τανταμούν, στον νότιο τομέα της πόλης, χωρίς να γίνει δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας.
Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί στο Χάλεντ μπεν ελ -Ουαλίντ, μεγάλη οδική αρτηρία που συνδέει το Μιντάν με το κέντρο της Δαμασκού, καθώς και τις περιφερειακές συνοικίες Αασάλι, Μπαρζέ, Καμπούν και Ζομπάρ, Καφάρ Σουσέ, Καντάμ, Ναχρ Αϊσέ, εχθρικές στο καθεστώς.
Τη στιγμή που η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θεωρεί ότι πλέον η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, οπτικό υλικό δείχνει ότι πραγματικές μάχες εκτυλίσσονται στη Δαμασκό, με άνδρες να εκτοξεύουν αντιαρματικές ρουκέτες οχυρωμένοι πίσω από σάκους άμμου.
Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τις μάχες στις συνοικίες Μιντάν, Τανταμούν και Αϊσέ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού. Οι σοροί τους επαναπατρίσθηκαν χθες στο Ιράκ.
Η συριακή πρωτεύουσα ελέγχεται κυρίως από την τέταρτη μεραρχία του πρώτου σώματος του στρατού, υπό την διοίκηση του αδελφού του σύρου προέδρου Μάχερ αλ Ασαντ.
Ο Ελεύθερος Συριακός στρατός απαρτίζεται κυρίως από αποστάτες του συριακού στρατού, δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό απέναντι στον συριακό στρατό, αλλά είναι περισσότερο ευκίνητος και διαθέτει την υποστήριξη τμήματος του πληθυσμού.
"Η αρχή του τέλους"
"Το Μιντάν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε ένας ακτιβιστής στο Τανταμούν, προσθέτοντας ότι η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη συνοικία.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν λάβει θέσεις για πρώτη φορά στο Μιντάν και χαρακτήρισε «σημείο καμπής» τη μεταφορά των συγκρούσεων στη Δαμασκό.
"Οταν οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πρωτεύουσα επί ώρες, μέρες, και ο τακτικός στρατός δεν κατορθώνει να ελέγξει την κατάσταση, αυτό δείχνει την αδυναμία του καθεστώτος», σχολίασε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.
Εξάλλου, ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και τον Λίβανο. Υλικές ζημίες προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια του λιβανικού χωριού Νταμπάμπογεχ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το Μαρόκο χαρακτήρισε χθες τον σύρο πρεσβευτή στη Ραμπάτ «personna non grata» και τού ζήτησε να εγκαταλείψει το Μαρόκο. Το ίδιο συνέβη αργότερα με τον μαροκινό πρεσβευτή στη Δαμασκό, ο οποίος όμως έχει εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και πολλούς μήνες.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος, τη 16η δέσμη μέτρων από την έναρξη της συριακής εξέγερσης τον Μάριο του 2011.
Στη Νέα Υόρκη, οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της ομάδας των διεθνών παρατηρητών στη Συρία εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι Δυτικοί επιμένουν να συνδέσουν την ανανέωση της εντολής με την απειλή λήψης μέτρων, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα προβάλει, και πάλι, το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Μόσχα μπλοκάρει από την Παρασκευή το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει τη χρήση βαρέων όπλων από το καθεστώς στην πόλη Τρέμσαχ, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν τις 12 Ιουλίου.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο της διεθνούς κοινότητας Κόφι Αναν σε μία προσπάθεια «αναβίωσης» του ειρηνευτικού του σχεδίου το οποίο έχει παραμείνει νεκρό γράμμα.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη» την αδιαλλαξία της Ρωσίας.
Το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι είναι υπεύθυνη για «μαζική πολιτική παρεμπόδισης» της παροχής βοήθειας σε 850.000 ανθρώπους στη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ |
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.