Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Το «μαύρο κουτί» του Μουμπάρακ

Ο αποθανών Ομάρ Σουλεϊμάν ήταν επί 18 χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο πρώην ισχυρός άνδρας των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου και ο άνθρωπος που αντιπροσώπευε την τελευταία προσπάθεια του παλιού καθεστώτος να παραμείνει στην εξουσία, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υποβαλλόταν σε εξετάσεις, σε ηλικία 76 ετών. «Ηταν καλά. Πέθανε ξαφνικά, κατά τη διάρκεια εξετάσεων στο Κλίβελαντ», είπε συνεργάτης του, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει την αιτία θανάτου του.
Στα 18 χρόνια που βρισκόταν επικεφαλής της «Μουχαμπαράτ», ο Σουλεϊμάν εθεωρείτο ο ισχυρότερος αρχηγός μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και συχνά αποκαλούνταν «μαύρο κουτί» του Μουμπάρακ, όπως αναφέρει η The New York Times. Ηταν ο πρώτος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, η ταυτότητα του οποίου ήταν γνωστή και διαδραμάτισε εξέχοντα διπλωματικό ρόλο στις σχέσεις με το Ισραήλ, τις παλαιστινιακές οργανώσεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί των ημερών του, η υπηρεσία του κατηγορήθηκε για βασανιστήρια αντιφρονούντων και εθεωρείτο σκληρός αντίπαλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Αντιπρόεδρος
Ηρθε στο προσκήνιο πριν από ένα χρόνο, όταν ο Μουμπάρακ τον έχρισε αντιπρόεδρο, προσπαθώντας να κατευνάσει τη λαϊκή εξέγερση, που είχε ήδη ξεσπάσει. Ωστόσο, μόλις 13 μέρες αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου 2011, ήταν αυτός ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση του Μουμπάρακ και την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Επανεμφανίστηκε την περασμένη άνοιξη, όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε και αυτός αναχώρησε για το Ντουμπάι κι εν συνεχεία τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Αίγυπτο, όπου ανεμένετο να μεταφερθεί η σορός του εκλιπόντος, διατηρείται η πολιτική αστάθεια μετά και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Καΐρου να αναβάλει για τις 30 Ιουλίου την ετυμηγορία του για τη νομιμότητα της ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», φίλα προσκείμενη στους στρατιωτικούς, το Δικαστήριο απέφυγε να πάρει θέση και σχετικά με τις εφέσεις κατά της απόφασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (SCAF) να διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Το Διοικητικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του να αποφασίσει για τις 39 συνολικά εφέσεις κατά της απόφασης του SCAF, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιστρέψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.