Την εγκατάσταση ραντάρ στο Κατάρ αποφάσισε η Ουάσιγκτον
AP, AFP, Reuters
Επικίνδυνα ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ένα μήνα μετά τον αποτυχημένο τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη Μόσχα. Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωνε με νόημα από την Ιερουσαλήμ πως η Ουάσιγκτον «βρίσκεται στην ίδια σελίδα με το Ισραήλ» όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα, το πλοίο ανεφοδιασμού του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «Ραπαχάνοκ» άνοιγε πυρ εναντίον μηχανοκίνητου αλιευτικού ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλώντας τον θάνατο ενός Ινδού ψαρά και την οργισμένη αντίδραση της Τεχεράνης.
Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι το αλιευτικό προσέγγισε επικίνδυνα το «Ραπαχάνοκ» παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του πληρώματος να αλλάξει πορεία, πλην όμως οι Ιρανοί άδραξαν την ευκαιρία για να χαρακτηρίσουν «απειλητική» για την ευρύτερη περιοχή την παρουσία «ξένων δυνάμεων» στον Περσικό Κόλπο.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο διέρρεε στη Wall Street Journal την ειλημμένη απόφαση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, για την εγκατάσταση στο Κατάρ υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ το οποίο επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και την παρακολούθηση της τροχιάς βαλλιστικών πυραύλων. Η Wall Street Journal, δε, υποστήριζε ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή της έγγραφα βάσει των οποίων η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ραντάρ που εγκαθίσταται άμεσα σε μυστική τοποθεσία στο Κατάρ θα είναι τύπου «AN/TPY-2», ευρέως γνωστό ως «Χ-Band».
Νοητό τρίγωνο
Δύο πανομοιότυπα συστήματα ραντάρ έχουν ήδη εγκατασταθεί στην κεντρική Τουρκία και στην έρημο του Νεγκέβ στο Ισραήλ. Τα τρία αυτά ραντάρ δημιουργούν ένα νοητό τρίγωνο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και άρα αναχαίτισης πυραύλων από το βόρειο, το δυτικό και το νότιο Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν, ακόμα, ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης του αντιβαλλιστικού συστήματος «THAAD» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις προσεχείς εβδομάδες.
Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο προανήγγειλε τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης ναρκαλίευσης με τη συμμετοχή πλοίων από είκοσι κράτη στον Περσικό στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς και την επίσπευση της άφιξης του αεροπλανοφόρου «John Stennis» στην περιοχή. Το συγκεκριμένο πλοίο αναμενόταν στον Περσικό Κόλπο στα τέλη του χρόνου, αλλά κατόπιν διαταγής Πανέτα θα βρίσκεται ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα τέλη Αυγούστου. Επισημαίνεται πως στον Περσικό πλέουν ήδη τα αεροπλανοφόρα «Abraham Lincoln» και «Enterprise».
Σε στρατιωτικό επίπεδο, συγκεκριμένες κινήσεις αντανακλούν τη γενικότερη ανησυχία των σχεδιαστών στρατηγικής του Πενταγώνου όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν, αλλά και το ενδεχόμενο να υλοποιήσει η Τεχεράνη την απειλή της ναρκοθέτησης των Στενών του Ορμούζ.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ουάσιγκτον ευελπιστεί ότι η εγκατάσταση του ραντάρ στο Κατάρ και οι ναυτικές ασκήσεις θα λειτουργήσουν κατευναστικά για το Ισραήλ, η υπομονή του οποίου με τις μέχρι στιγμής ατελέσφορες διαπραγματεύσεις της Ομάδας των 5+1 με την Τεχεράνη έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.