Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Προειδοποίηση ΗΠΑ προς τη Συρία για μη χρήση χημικών όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα τη Συρία «ούτε καν να σκεφτεί» την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, μετά την απειλή που εξαπέλυσε νωρίτερα το συριακό καθεστώς ότι ενδέχεται να το κάνει εάν δεχθεί επίθεση από άλλο κράτος.
Οι Σύροι «δεν θα έπρεπε να το σκεφτούν ούτε δευτερόλεπτο να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
Από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας επέκριναν δριμύτατα το συριακό καθεστώς που απείλησε να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα εάν βρεθεί αντιμέτωπο με μια επίθεση από το εξωτερικό, ενώ την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι απαράδεκτο να λένε ότι θα χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε στους δημοσιογράφους ο Βρετανός υπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ. Η απειλή αυτή «καταδεικνύει για άλλη μια φορά με τι είδους καθεστώς έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Όσο συντομότερα τελειώσει, τόσο το καλύτερο».
«Η απειλή χρήσης χημικών όπλων είναι εξωφρενική. Το συριακό καθεστώς και πάλι αποκαλύπτει τον απάνθρωπο τρόπο σκέψης του», ανέφερε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βεστερβέλε καλεί όλες τις εμπόλεμες πλευρές να βοηθήσουν ώστε τέτοιου είδους όπλα να φυλάσσονται με ασφάλεια.
Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για «την ενδεχόμενη προσφυγή» του συριακού καθεστώτος στα όπλα αυτά. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εκτιμά ότι η ύπαρξη τέτοιων όπλων στην περιοχή των συγκρούσεων συνιστά «πηγή ανησυχίας». «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε αυτή τη στιγμή για την πιθανότητα να βγάλουν (τα όπλα αυτά από τις αποθήκες όπου φυλάσσονται) ή να τα μετακινήσουν», σημείωσε, παραδεχόμενη ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρει πληροφορίες για το θέμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.