Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση στο Χαλέπι



Με αμείωτη ένταση οι εχθροπραξίες στην πόλη, όπου ο στρατός ετοίμαζε
την ύστατη αντεπίθεση
ΑΠΕ, AP, AFP, Reuters
ΒΗΡΥΤΟΣ. Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χθες οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι, όπου όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν ότι η αντίστροφη μέτρηση για ύστατη αντεπίθεση του συριακού στρατού ή «μητέρα όλων των μαχών», όπως τη χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Αλ Ουατάν» της Δαμασκού, έχει ήδη αρχίσει. Υψηλόβαθμο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ υποστήριζε αργά χθες το βράδυ, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, ότι οι ενισχύσεις από την τουρκική μεθόριο έχουν καταφθάσει και πως η επίθεση για την απώθηση των ανταρτών από το Χαλέπι θα εκδηλωθεί είτε σήμερα είτε αύριο. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η δύναμη των ανταρτών στην πόλη αγγίζει τους 4.000 άνδρες, οι οποίοι φέρονται να έχουν οχυρωθεί στις νότιες και ανατολικές συνοικίες της πόλης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), συνταγματάρχης Αμπντελτζαμπάρ αλ Οκάιντι, επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις μάχης στα περίχωρα του Χαλέπι. «Αναμένουμε την επίθεση από στιγμή σε στιγμή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αλ Οκάιντι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με περισσότερα από εκατό άρματα μάχης από την επαρχία της Ιντλίμπ και την τουρκική μεθόριο. «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι υπερέχουν σε οπλισμό», παραδέχτηκε ο συνταγματάρχης Αλ Οκάιντι. «Παρ’ όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε στον αγώνα μας, ενώ εκείνοι πολεμούν δίχως ουσιαστικό κίνητρο, γι’ αυτό και θεωρώ πως εύκολα ή δύσκολα θα αποκρούσουμε την επίθεσή τους», κατέληξε ο ίδιος. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των στρατιωτικών αναλυτών θεωρεί πως ενδεχόμενη κατάληψη του Χαλέπι, μιας πόλης που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της Συρίας, από τους αντάρτες θα σημάνει την αρχή του τέλους για το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ.
Οι συγκρούσεις, πάντως, μεταξύ των μονάδων του συριακού στρατού που βρίσκονται γύρω από την παλιά πόλη του Χαλέπι και των ανταρτών συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ανταλλαγή πυρών στη συνοικία Μοχαφάζα, ενώ τα πυρά του συριακού πυροβολικού δέχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η Σαλαχεντίν και η Μαχσάντ. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επίσης, έκανε λόγο για πολύνεκρη ενέδρα των ανταρτών σε φάλαγγα τεθωρακισμένων που κατευθυνόταν προς το Χαλέπι έξω από το χωριό Σαρακέμπ της Ιντλίμπ.
Τις εξελίξεις στο Χαλέπι παρακολουθεί στενά η Αγκυρα, η οποία φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία σε περίπτωση που οι συγκρούσεις στο Χαλέπι προκαλέσουν μαζικό κύμα προσφύγων. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεπισήμως χαρακτηρίσει κόκκινη γραμμή το όριο των 50.000 προσφύγων. Σήμερα, περίπου 44.000 πρόσφυγες από τη Συρία φιλοξενούνται σε καταυλισμούς της νότιας Τουρκίας.
Τέλος, την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στη Συρία, αποφάσισε χθες το υπουργείο Εξωτερικών. Σε λειτουργία παραμένουν τα επίτιμα προξενεία της Ελλάδας στο Χαλέπι, στη Λατάκια και την Ταρτούς, στα οποία έχουν δοθεί οδηγίες να παράσχουν κάθε διευκόλυνση στους Ελληνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία. Προξενική συνδρομή στους Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με τη συνθήκη της Ε.Ε., θα παρέχουν, επίσης, οι εναπομείνασες πέντε εν λειτουργία πρεσβείες κρατών–μελών της Ε.Ε. στη Δαμασκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.