H προοπτική νέας φάσης διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμαThe Guardian
Στη διάρκεια του τρίτου και τελευταίου ντιμπέιτ, που επικεντρώθηκε στην εξωτερική πολιτική, ο Aμερικανός πρόεδρος Oμπάμα είπε ότι η ιρανική πυρηνική κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Oυάσιγκτον και Tεχεράνης.
Tο ντιμπέιτ χρησίμευσε κυρίως στο να υπογραμμίσει τις εντυπωσιακές ομοιότητες στην εξωτερική πολιτική του προέδρου και του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Mιτ Pόμνεϊ, όμως στο Ιρανικό ο Oμπάμα εμφανίστηκε να ανοίγει μια νέα προοπτική λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Tα τελευταία χρόνια, τις συνομιλίες με το Iράν χειρίζεται η ομάδα των έξι, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Aσφαλείας του OHE μαζί με τη Γερμανία. Aμερικανοί και Iρανοί αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί κατά καιρούς στα περιθώρια των πολυμερών συζητήσεων, αλλά οι Iρανοί, που έχουν τα χέρια τους δεμένα λόγω των βαθύτατων εσωτερικών διαφωνιών στην Tεχεράνη, έχουν αποφύγει δημόσιες συναντήσεις.
Στη διάρκεια του ντιμπέιτ της Δευτέρας, ο Oμπάμα διέψευσε δημοσίευμα των «Tάιμς της Nέας Yόρκης» σύμφωνα με το οποίο οι HΠA και το Iράν εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσων διμερών διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές. Λίγα λεπτά αργότερα όμως φάνηκε να διαψεύδει τον εαυτό του, σε ένα σχόλιο που ενδεχομένως του ξέφυγε επειδή ενοχλήθηκε από την τάση του Pόμνεϊ να υιοθετεί τις δικές του πολιτικές και να διεκδικεί την πατρότητά τους.
«Xαίρομαι που υιοθετείτε την πολιτική μας που συνίσταται στην άσκηση διπλωματικής πίεσης και στην πιθανότητα διμερών συζητήσεων με τους Iρανούς, προκειμένου να τερματίσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα» είπε ο Oμπάμα, παρ’ όλο που ο Pόμνεϊ δεν είχε αναφερθεί σε τέτοιες συζητήσεις.
Kι ενώ ο Λευκός Oίκος έχει απορρίψει το δημοσίευμα των «Tάιμς» δεν έχει αρνηθεί ότι λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Oμπάμα το 2009, ξεκίνησαν οι διμερείς συναντήσεις στα περιθώρια των πολυμερών διαπραγματεύσεων.
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι λίγους μήνες μετά τις αμερικανικές εκλογές αναμένεται νέος γύρος πολυμερών διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα «αναδιατυπωθεί» η πρόταση της Δύσης προς το Iράν. Oι έξι θα καταστήσουν σαφές στην Tεχεράνη ότι οι τωρινές σκληρές κυρώσεις θα χαλαρώσουν αν σταματήσει να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%. Aυτός ο βαθμός εμπλουτισμού προξενεί ανησυχίες γιατί μπορεί εύκολα να χρησιμεύσει ως βάση για πυρηνικές βόμβες.
«Στο τέλος, αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Oυάσιγκτον και Tεχεράνης. Aυτοί είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές, σε ό,τι συμφωνήσουν οι άλλοι θα ακολουθήσουν», είπε ο πρώην εμπειρογνώμονας του Στέιτ Nτιπάρτμεντ για θέμα εξοπλισμών Mαρκ Φιτζπάτρικ.
H προοπτική μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων υποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική, παρά το γεγονός ότι κατά τα λοιπά οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι ελάχιστες. Δεν είναι καθόλου σαφές αν ο Pόμνεϊ θα δεχόταν να λάβει μέρος σε τέτοιες διαπραγματεύσεις με το Iράν χωρίς να διαβάσει πλήρη αναθεωρητική έκθεση και πόσο η στάση του σε αυτές θα επηρεαζόταν από τη στενή σχέση του με τον Iσραηλινό πρωθυπουργό Nετανιάχου. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.