Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Ερντογάν: Η ΕΕ θα χάσει την Τουρκία αν δεν την εντάξει μέχρι το 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την Τουρκία, αν δεν της χορηγήσει άδεια ένταξης μέχρι το 2023, δήλωσε την Τρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερτνογάν ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης, αν η Τουρκία θα είναι μέλος της ΕΕ μέχρι το 2023, απάντησε. «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τραβήξουν τόσο πολύ το σχοινί.. Αλλά αν το κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει, και κατά πολύ περισσότερο θα χάσει την Τουρκία».
Όπως είπε ο Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί από τα περίπου 74 εκατομμύρια τούρκους πολίτες, εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια ήδη ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και τα 3 εκατομμύρια στη Γερμανία.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη, αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά αντ’ αυτού μια προνομιακή συνεργασία, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Άγκυρας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο, επέκρινε το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Είναι κακό και για τις δύο πλευρές, το επόμενο έτος θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, για να ξεπεραστεί αυτή η ακινησία», είπε ο Βεστερβέλε.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε επίσημα το 2005, έχει ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που βρίσκει από τον πυρήνα μελών της ΕΕ και την αποτυχία να βρεθεί μια λύση, στο πρόβλημα της διαιρεμένης Κύπρου.
Η Τουρκία θα γιορτάσει το 2023, την 100η επέτειο από την θεμελίωση της δημοκρατίας που γεννήθηκε στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.