Επτά νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Σύρου προέδρου Ασαντ
Reuters, AFP
Επιστρατεύοντας τεθωρακισμένα και δυνάμεις πεζικού, ο στρατός του Λιβάνου πήρε στα χέρια του από χθες το πρωί την υπόθεση της δημόσιας ασφάλειας, προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων, τις οποίες πυροδότησε η δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου την περασμένη Παρασκευή.
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε οδομαχίες που σημειώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα Βηρυτό και στην Τρίπολη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους για άμεσο κίνδυνο διάχυσης του συριακού εμφυλίου πολέμου στη χώρα των κέδρων. Στο ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων σημειώνεται ότι «η χώρα διανύει ένα αποφασιστικό και κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς οι εντάσεις σε ορισμένες περιοχές έφτασαν σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο». Η στρατιωτική ηγεσία κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς «να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις τους», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η μοίρα της χώρας».
Ρόλο πυροκροτητή στη νέα κρίση που μαστίζει τον Λίβανο -θέατρο παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου από το 1975 μέχρι το 1990- έπαιξε η βομβιστική επίθεση της Παρασκευής, που κατέληξε στη δολοφονία του ταξίαρχου Ουίσαμ αλ Χασάν και τουλάχιστον άλλων δύο ανθρώπων. Επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Αλ Χασάν ήταν πολιτικός αντίπαλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Τον περασμένο Αύγουστο διεξήγαγε έρευνες για βομβιστική επίθεση, οι οποίες οδήγησαν στην ταπεινωτική σύλληψη πρώην υπουργού, πολιτικού συμμάχου του Ασαντ.
Αν και δεν ήταν σαφές μέχρι χθες το βράδυ αν η δολοφονία του Αλ Χασάν ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων φατριών στον Λίβανο ή αποτέλεσμα μηχανορραφιών ξένης δύναμης, δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως από την πλευρά των σουνιτών μουσουλμάνων, κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι. Παρότι ασπάζεται και ο ίδιος το σουνιτικό δόγμα, ο Μικάτι ηγείται κυβέρνησης στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος.
Την Κυριακή, η κηδεία του Αλ Χασάν στην πλατεία των Μαρτύρων, στη Βηρυτό, μετετράπη σε συλλαλητήριο εναντίον του Ασαντ και των υποστηρικτών του στον Λίβανο. Στη συνέχεια, οπαδοί της αντιπολίτευσης έστησαν οδοφράγματα στη Βηρυτό και περικύκλωσαν την κατοικία του Μικάτι στην Τρίπολη, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αφήνοντας πίσω τους έξι νεκρούς. Αλλος ένας πολίτης, παλαιστινιακής καταγωγής, σκοτώθηκε στη Βηρυτό.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις στον Λίβανο προκάλεσαν συντονισμένη παρέμβαση των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και Γαλλίας, συνοδευόμενοι από τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν και του εξέφρασαν την υποστήριξή τους. Από την πλευρά τους, τόσο η Συρία όσο και η Χεζμπολάχ απέρριψαν κάθε ανάμειξη με τη δολοφονία του Αλ Χασάν.
Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για τη χειρότερη πολιτική κρίση στον Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Ο σουνίτης πολιτικός, ο οποίος απολάμβανε ισχυρή υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία, είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Ασαντ, γεγονός που έστρεψε τις υποψίες της Δύσης προς τη Δαμασκό. Αποτέλεσμα της κρίσης του 2005 ήταν η αποχώρηση των συριακών ενόπλων δυνάμεων από τον Λίβανο, αν και η Δαμασκός συνέχισε να ασκεί σοβαρή πολιτική επιρροή στη γειτονική της χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.