Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Το Μάρτιο η εξέταση της αίτησης ένταξης Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν

Για τον Μάρτιο του 2013 ανεστάλη η εξέταση της αίτησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ένταξή τους στο χώρο Σένγκεν, καθώς υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα των δύο χωρών να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Το θέμα προβλέπεται να συζητηθεί κατά την αυριανή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, όμως «δεν έχει έρθει η ώρα για λήψη αποφάσεων» υπογράμμισε μία από τις πηγές αυτές.
Η ένταξη των δύο χωρών θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν την προεδρία της ΕΕ θα ασκεί η Ιρλανδία, «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ληφθεί απόφαση», τόνισε ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Γερμανία, θεωρούν ότι οι δύο χώρες δεν πληρούν τους όρους ένταξής τους. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί επιφυλάξεις πρόσθεσε.
Οι επιφυλάξεις όσον αφορά την περίπτωση της Ρουμανίας εξηγούνται από τις αμφιβολίες που εκφράζονται για το κατά πόσο η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα θα σεβαστεί το κράτος δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν έχει δικαιοδοσία στη λήψη αποφάσεων στο θέμα αυτό, θα δημοσιοποιήσει τον Ιανουάριο μια έκθεσή της για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να δώσουν ή όχι την έγκρισή τους. Καθοριστικά μπορεί να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρουμανία στις 9 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.