Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Τριμερείς περιφερειακές συνομιλίες για τη Συρία προτείνει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προτείνει τριμερείς περιφερειακές συνομιλίες για την κρίση στη Συρία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι πρότεινε στον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τριμερείς συνομιλίες με την Αίγυπτο για την κρίση στη Συρία, με δεδομένη την προφανή αντίρρηση της Σαουδικής Αραβίας σε μια συμμετοχή του Ιράν σε μια σημερινή τετραμερή ομάδα.
Η Αίγυπτος είχε σχηματίσει την ομάδα αυτή με το Ιράν, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, αλλά η τελευταία απείχε από συνάντηση στο Κάιρο τον περασμένο μήνα. Η αποχή του Ριάντ θεωρήθηκε από τους διπλωμάτες ως μια αντίδραση στην παρουσία του σιιτικού Ιράν, που είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του σουνιτικού βασιλείου όσον αφορά την επιρροή στην περιοχή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην Άγκυρα από το Μπακού, όπου είχε συνομιλίες με τον Αχμαντινεζάντ σε σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν πρότεινε διάφορες επιλογές για τις χώρες που θέλουν να μετάσχουν στις μελλοντικές συνομιλίες για την κρίση στη Συρία.
"Προτείναμε ένα τριμερές σύστημα εδώ. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε να είναι οι τρεις Τουρκία-Αίγυπτος-Ιράν», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.
"Ένα δεύτερο σύστημα θα μπορούσε να είναι Τουρκία-Ρωσία-Ιράν. Ένα τρίτο σύστημα θα μπορούσε να είναι Τουρκία-Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στις ενέργειες του ειδικού απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή.
"Ο Μπραχίμι έκανε ένα βήμα. Ας εξασφαλίσουμε τουλάχιστον μια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Έιντ αλ Άντχα», σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην ισλαμική γιορτή, η οποία αρχίζει γύρω στις 25 Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.