Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι στρατιώτες που γυρνούν από το Αφγανιστάν

Με σοβαρά ψυχικά τραύματα επιστρέφουν οι Γάλλοι στρατιώτες από το Αφγανιστάν.
Εφιάλτες, αϋπνία, παραισθήσεις, αυτοκτονικές τάσεις...αρκετές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες επιστρέφουν από το Αφγανιστάν με σοβαρά ψυχικά προβλήματα και σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας του γαλλικού στρατού ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.
Επισήμως, περίπου 400 Γάλλοι στρατιώτες έχουν διαγνωστεί από τους στρατιωτικούς γιατρούς ότι φέρουν ψυχικά τραύματα.
"Ο αριθμός θα αυξηθεί. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που δεν μιλούν (για αυτό το θέμα) και σε αυτούς που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μιλούν « επισημαίνει ο Πατρίκ Ντεβιλιέρ, επικεφαλής της Ψυχιατρικής Υπηρεσίας του γαλλικού στρατού.
Για το φαινόμενο αυτό που παρέμενε για πολύ καιρό ταμπού, το υπουργείο Άμυνας οργανώνει σήμερα και αύριο διήμερο συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα αόρατα τραύματα».
Εκατοντάδες στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν επιστρέφουν σπίτια τους.
Αυτά (τα προβλήματα) είναι πιθανόν να εκδηλώνονται με διάφορες μορφές, όπως «αδιαφορία, επιθετικότητα και οξυθυμία», διευκρίνισε ο Φρανκ ντε Μοντλό επικεφαλής του Ψυχιατρικού Τμήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι. «Δεν έχουν καμιά δραστηριότητα, δεν μιλούν καν στα παιδιά τους», πρόσθεσε.
Οι συμπεριφορές αυτές είναι πολλές φορές καταστροφικές για τις οικογένειες και το περιβάλλον των στρατιωτικών. Εκδηλώνουν κρίσεις πανικού και άγχους, εμφανίζουν το φαινόμενο να ξαναζούν επεισόδια μεγάλου στρες, όπως αυτά που βίωσαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
"Οι εφιάλτες μπορεί να είναι τόσο βίαιοι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην θέλουν να ξανακοιμηθούν», υπογραμμίζει ο Ντεβιλιέρ.
Οι 400 περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί στη Γαλλία δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των 60.000 γάλλων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το 2001. Όμως οι περισσότεροι διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν αυτού του είδους τα προβλήματα.
Πέρα από τις μάχες, οι στρατιώτες--όπως και αυτοί της προηγούμενης γενιάς στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία--έρχονται αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου: ομαδικοί τάφοι, σφαγές αμάχων, επιθέσεις αυτοκτονίας, που τούς σημαδεύουν για πάντα.
Πλέον έμφαση δίνεται στην ψυχιατρική εκπαίδευση των στρατιωτικών γιατρών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν το συντομότερο δυνατόν τα συμπτώματα της διαταραχής που προκαλείται από το μετα-τραυματικό στρες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η περίοδος που είναι πιθανότερο να εμφανιστούν τα προβλήματα αυτά είναι τρεις ως έξι μήνες μετά την επιστροφή των στρατιωτών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμφανίζονται χρόνια αργότερα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.