Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Πρόωρες εκλογές για τις 22 Ιανουαρίου μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Νετανιάχου που πέρασε στην Κνεσέτ.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο όρισε την 22 Ιανουαρίου ημέρα πρόωρων εθνικών εκλογών, εγκρίνοντας μετά από μαραθώνια συζήτηση οκτώ ωρών, την πρόταση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για διάλυση της Κνεσέτ και τη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Οι εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα επρόκειτο να γίνουν τον Οκτώβριο του 2013, αλλά η κυβέρνηση του Νετανιάχου ζήτησε την διάλυση της Κνεσέτ, μετά από τις σοβαρές διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό σε σχέση με τον προϋπολογισμό, την πολιτική σχετικά με τη θρησκεία και τις εθνικές διαμάχες με τις αραβικές και άλλες γειτονικές χώρες.
Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στην σκληρή πολιτική απέναντι στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και στο αγκάθι της οικονομίας.
Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια εύκολη νίκη για τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ και έως σήμερα πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος είναι πιθανό να ηγηθεί ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες.
Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα επιδιώξει να επικεντρωθεί και να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα λήψης σκληρών μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών του Ισραήλ.
Μέτρα που θα αφορούν την οικοδόμηση ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων με το Σινά στην Αίγυπτο, και την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας έναντι του κύματος ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Μείζον θέμα θα αποτελέσει και το μέτωπο του Ιράν με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Όσον αφορά την οικονομία, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που την περασμένη εβδομάδα ο Νετανιάχου αποφάσισε να κινηθεί προς την επιλογή των πρόωρων εθνικών εκλογών ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2013.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.