Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αντίποινα επί αντιποίνων από την Τουρκία και τη Συρία


A.P., Reuters, AFP
ΑΓΚΥΡΑ. Διάχυτη ανησυχία προκαλεί η διαρκώς οξυνόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στον απόηχο των πρόσφατων αιματηρών περιστατικών ανταλλαγής πυρών στα σύνορα των δύο χωρών. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ εμφανίζονται να έχουν υιοθετήσει μια τακτική αντιποίνων επί αντιποίνων, με την Αγκυρα να ανταποδίδει την κίνηση της Δαμασκού να απαγορεύσει τις πτήσεις τουρκικών επιβατικών αεροσκαφών πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο. Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο, το καθεστώς Ασαντ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη διέλευση τουρκικών επιβατικών αεροπλάνων από τον εναέριο χώρο της χώρας του, ανταποδίδοντας με τον τρόπο αυτό την κίνηση των Τούρκων να υποχρεώσουν σε προσγείωση στην Αγκυρα αεροσκάφους των συριακών αερογραμμών που είχε απογειωθεί από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό.
Χθες δε, σε μια κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού παρά ουσίας, οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν αρμενικό αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς το Χαλέπι να προσγειωθεί στο Ερζερούμ για έλεγχο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους στο Χαλέπι, κάτι για το οποίο είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, ενώ πηγές προσκείμενες στην αρμενική κυβέρνηση υποστήριζαν χθες ότι ο έλεγχος στο Ερζερούμ είχε συμφωνηθεί πριν από την απογείωση. Το αρμενικό αεροσκάφος αναχώρησε, εν τέλει, χθες το απόγευμα για τον προορισμό του, αφού πρώτα οι τουρκικές αρχές πιστοποίησαν ότι μεταφέρει πράγματι ανθρωπιστική βοήθεια. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ενέργεια με ξεκάθαρο στόχο να αναδείξει την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να μην επιτρέψει τη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων προς τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες ότι Κατάρ και Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να εξοπλίζουν ομάδες σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στην Τουρκία έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας στους New York Times, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, «αποδέκτες των όπλων από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία είναι ακριβώς οι ομάδες εκείνες που δεν θέλουμε να έχουν τέτοια όπλα». Οι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν θεωρούν απαραιτήτως ότι κάτι τέτοιο γίνεται εσκεμμένα. Πιστεύουν, εντούτοις, ότι το δίκτυο που παρέχει οπλισμό στους Σύρους αντικαθεστωτικούς δεν έχει αναπτύξει τους μηχανισμούς που απαιτούνται για τον διαχωρισμό μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και μη. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, μάλιστα, ο διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, μετέβη τον περασμένο μήνα στην Τουρκία με στόχο να ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης πληρούν τα κριτήρια συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ποιες όχι.
Στο μεταξύ και ενώ ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στη νότια Τουρκία ξεπέρασε τις 100.000, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι, απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Εϊντ Αλ Αντχα που ξεκινάει στα τέλη του μήνα. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Μπραχίμι πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ιράν και Ιράκ ζητώντας από την εκάστοτε χώρα να ασκήσει επιρροή έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκεχειρία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τέλος, επέβαλε 19 επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ. Στις νέες κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί για 28 Σύρους και δύο επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.