Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ο καθορισμός ΑΟΖ στην ατζέντα των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Αιγύπτου


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ


To περιεχόμενο της νέας Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών και την ασφάλεια στην περιοχή, συζήτησαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Πάνος Παναγιωτόπουλος και στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι που συναντήθηκαν στο Κάιρο. 

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην χώρα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής, αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών ώστε να υπογραφεί στην Αθήνα ή στο Κάιρο η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Μάλιστα αυτό ίσως γίνει - αν προχωρήσουν οι συζητήσεις της αρμόδιας κοινής Επιτροπής - κατα την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας στην Αθήνα μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς του έγινε η σχετική επίσημη πρόσκληση
.Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου είχαν ουσιαστικά διακοπεί από πέρυσι η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικου υπουργείου Αμυνας ότι οι δύο υπουργοί '«συζήτησαν και ζητήματα που σχετίζονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών» έχει την σημασία του.
Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί πλέον δεδομένη και καταγεγραμμένη πολιτική απόφαση τόσο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία. Αυτό θα γίνει άμεσα (...)».
«Είμαστε έτοιμοι» - πρόσθεσε - «να συνεργαστούμε ευρύτερα και στενότερα για να μπορέσουμε πραγματικά να αποκαταστήσουμε ένα περιβάλλον, στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε, σταθερότητας, ασφάλειας, καλής γειτονίας και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των λαών».
Από την πλευρά του ο στρατηγός Αλ-Σίσι τόνισε μεταξύ άλλων ότι 'κατά τις συνομιλίες μας συζητήσαμε θέματα συνεργασίας και προτάθηκαν απόψεις και ιδέες, οι οποίες θα εξεταστούν για να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι οι σχέσεις οι οποίες βρίσκονται σε ένα μέσο επίπεδο, μπορούν να αναπτύσσονται και να γίνονται πάντα καλύτερες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.