Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Εγγύηση της ασφάλειας ζητά από τον στρατό ο πρόεδρος Μόρσι

10 Δεκεμβρίου 2012
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ακυρώνει την απόφαση για αύξηση της φορολογίας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ακυρώνει την απόφαση για αύξηση της φορολογίας
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με διάταγμα που τίθεται σήμερα σε ισχύ έδωσε στον στρατό την εξουσία να συλλαμβάνει πολίτες και να οδηγεί κρατούμενους στις εισαγγελικές αρχές, ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα ενός επίμαχου δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο συνιστά αιτία σοβαρής πολιτικής κρίσης.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται παραμονή των διαδηλώσεων ισλαμικών οργανώσεων αλλά και της φιλελεύθερης και αριστερής αντιπολίτευσης, οι μεν για να στηρίξουν το δημοψήφισμα οι άλλες για να ζητήσουν την ακύρωσή του.
Η κρίση, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, επιδεινώθηκε καθώς ξέσπασαν ταραχές μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και αντιτιθέμενων στον ισλαμιστή πρόεδρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών κατά τις οποίες επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση, ο Μόρσι ακύρωσε διάταγμα που εξέδωσε στις 22 Νοεμβρίου το οποίο έθετε τις αποφάσεις του υπεράνω της δικαστικής αρχής, αλλά επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο στρατός κυβέρνησε τη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου 2011 και είχε διατηρήσει τη νομοθετική εξουσία μετά τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του Μόρσι στις προεδρικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου και την άνοδό στην εξουσία, πριν ο τελευταίος αποστρατεύσει τον επικεφαλής της, τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι τον Αύγουστο.
Τον Ιούνιο το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δώσει στη στρατιωτική αστυνομία και τους αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού την άδεια να συλλαμβάνουν πολίτες, ένα προνόμιο το οποίο δεν διέθεταν πλέον μετά την εκπνοή στα τέλη Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Το μέτρο επρόκειτο να διαρκέσει έως την κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος αλλά το διοικητικό δικαστήριο του Καΐρου το ανέστειλε στις 26 Ιουνίου, αφού εξέτασε προσφυγές από 17 οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογράμμιζαν ότι τα προνόμια αυτά που χορηγήθηκαν στο στρατό παραπέμπουν σε μια μορφή στρατιωτικού νόμου.
Παράλληλα ο πρόεδρος Μόρσι ακύρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απόφαση που είχε λάβει μερικές ώρες νωρίτερα για αύξηση των φόρων σε βασικά προϊόντα και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα αναψυκτικά, η μπίρα, τα τσιγάρα.
Το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι, είχε εκδώσει ανακοίνωση τη νύχτα για να «απορρίψει κάθε κυβερνητική πολιτική που θα επιβάρυνε τους φτωχούς».
Η Αίγυπτος γνωρίζει μετά την πτώση του Μουμπάρακ, το Φεβρουάριο του 2011, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων. Η κρίση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων λιτότητας όπως περικοπές στις επιδοτήσεις για το αέριο βουτάνιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Η Αίγυπτος αναμένει το οριστικό πράσινο φως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αίτημα χορήγησης δανείου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθηθεί να ξεπεράσει την κατάσταση αυτή και να λάβει μέτρα κατά της επιδείνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στις 27 Νοεμβρίου το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει ότι μια «μεγάλη αλλαγή» στην οικονομική πολιτική της Αιγύπτου θα έθετε υπό αμφισβήτηση μια προσυμφωνία που είχε ανακοινωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.