Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Απαγορεύτηκε η είσοδος στον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας


ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Σε στάση αναμονής δείχνει να βρίσκεται προς το παρόν η Τουρκία, μετά το επεισόδιο της απαγόρευσης από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, το αεροσκάφος του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την Ενέργεια, ενώ θα είχε συνομιλίες και με Κούρδους αξιωματούχους. Ο Ιρακινός επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας, Νάσερ Μπαντάρ, σε δήλωσή του αναφέρει ότι η πτήση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας δεν έλαβε την απαραίτητη άδεια και «αποφασίστηκε να απαγορευτεί η προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ».
Το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» αναφέρει ότι το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε λόγω επίκλησης «τεχνικών λόγων» από το αεροδρόμιο του Ερμπίλ και επέστρεψε στο Καϊσερί (Καισάρεια). Ο ίδιος ο Τ. Γιλντίζ ανέφερε ότι το θέμα καθώς και οι αντιδράσεις που πρέπει να υπάρξουν θα αξιολογηθούν, προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς και με τις αρχές του Ιράκ. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται σε διαμάχη με τις κουρδικές περιοχές, όσον αφορά τον έλεγχο και τα δικαιώματα των ενεργειακών πηγών, ενώ ένταση έχει εκδηλωθεί επίσης στις σχέσεις Βαγδάτης και Αγκυρας, με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας να εκδώσει τον σουνίτη Ιρακινό αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασέμι, που καταδικάστηκε ερήμην του σε θάνατο στη Βαγδάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.