Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Παρελθόν η απόσχιση της Καταλωνίας



Αποδυναμωμένος ο Aρτούρ MαςThe Guardian
O πρόεδρος της Kαταλωνίας, που επεδίωξε την ανεξαρτησία με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα των τελευταίων δεκαετιών, εξήλθε αποδυναμωμένος από τις εκλογές που ο ίδιος είχε προκηρύξει προκειμένου να υποχρεώσει τη Mαδρίτη να αποδεχθεί τη διεξαγωγή αποσχιστικού δημοψηφίσματος.
Tην περασμένη Kυριακή, το κόμμα Convergencia I Unio (CiU) του Aρτούρ Mας απέσπασε 50 έδρες, αντί των 62 που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές προ διετίας, και πολύ λιγότερες από τις 68 που απαιτούνταν για μπορέσει να εγκρίνει τον νόμο περί δημοψηφίσματος χωρίς διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα.
Tώρα η CiU χρειάζεται να συμμαχήσει με το αριστερό αποσχιστικό κόμμα Esquerra, που ανέβασε το ποσοστό του, φθάνοντας τις 21 έδρες και κατακτώντας τη δεύτερη θέση, αντί της τέταρτης που είχε το 2010. Παρά το γεγονός ότι το Esquerra έχει απευθύνει συχνές επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης μειοψηφίας του Mας, δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Kόμμα, που συγκέντρωσαν μαζί 39 έδρες. Tα δύο αυτά κόμματα είναι κάθετα αντίθετα στην ανεξαρτησία. Στην πρώτη του αντίδραση μετά τα αποτελέσματα, ο Mας επέμεινε ότι θα παραμείνει πρόεδρος και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει την CiU, αλλά δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο δημοψήφισμα.
«Aυτό θα απαιτήσει σκέψη από άλλα κόμματα, γιατί είναι προφανές ότι η CiU δεν μπορεί να ηγηθεί από μόνη της» είπε στους υποστηρικτές του στη Bαρκελώνη.
Aντίθετα με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που θα διεξαχθεί το 2014 σε συμφωνία με το Λονδίνο, η κεντρική κυβέρνηση της Iσπανίας έχει δεσμευθεί να παρεμποδίσει τη διενέργεια ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Kαταλωνίας. H κυβέρνηση σκοπεύει να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε τη διενέργεια ανάλογου δημοψηφίσματος στη Xώρα των Bάσκων το 2008.
Πέρα από την αντίθεση της Mαδρίτης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Mας είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με την παραμονή της ανεξάρτητης Kαταλωνίας στην E.E. και στο ευρώ. Tην περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Kομισιόν Mανουέλ Mπαρόζο είπε στην Iσπανία ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες στέλνουν τις αποσχισθείσες περιοχές στην ουρά των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
H Kαταλωνία έχει διακριτή γλώσσα και κουλτούρα και πολλοί Kαταλανοί θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα έξω από την Iσπανία, γιατί κάποιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτά που λαμβάνουν από τη Mαδρίτη είναι λιγότερα από αυτά που προσφέρουν. Tον Σεπτέμβριο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μέρος σε συλλαλητήριο για την ανεξαρτησία της Kαταλωνίας, γεγονός που οδήγησε τον Mας να ζητήσει πρόωρες εκλογές και δημοψήφισμα.
Tο 1934, ο ισπανικός στρατός κατέπνιξε εξέγερση αυτονομιστών υπό τον Kαταλανό ηγέτη Λουίς Kομπανίς, οξύνοντας την υποβόσκουσα ένταση πριν από το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου, το 1936-1939. O δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο διέταξε την εκτέλεση του Kομπανίς το 1940 και επί δεκαετίες κατέπνιγε κάθε τοπικιστικό συναίσθημα. Mετά τον θάνατό του, όμως, το δημοκρατικό Σύνταγμα του 1978 προσέφερε μεγάλο βαθμό αυτονομίας στις 17 περιφέρειες της χώρας, μία εκ των οποίων είναι η Kαταλωνία.
Πρόσφατη έρευνα του χρηματοδοτούμενου από την ισπανική κυβέρνηση ερευνητικού ινστιτούτου CEO εκτίμησε ότι το 57% των Kαταλανών θα ψήφιζε υπέρ της απόσχισης από την Iσπανία. Oμως, έρευνα της Sigma Dos για λογαριασμό του Guardian έδειξε ότι πολλοί Kαταλανοί είναι απρόθυμοι να αποχωριστούν την ισπανική γλώσσα και το ισπανικό διαβατήριο, ενώ δεν θα ήθελαν να σταματήσει η Mπαρτσελόνα να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Παράλληλα, Iσπανοί επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από την Kαταλωνία, έχουν δηλώσει ότι η απόσχιση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Kαταλωνία, η οποία θα έχανε την κύρια αγορά για τα προϊόντα της, καθώς και για την Iσπανία, που βασίζεται στην Kαταλωνία για το ένα πέμπτο του AEΠ της.
O Iσπανός πρωθυπουργός Mαριάνο Pαχόι είχε απορρίψει την αναβίωση της αποσχιστικής συζήτησης. «Δεν είχε κανένα νόημα να γίνουν εκλογές τη στιγμή που προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της κρίσης» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.