Συγκρούσεις για το νέο Σύνταγμα – Πρόβλημα και στην οικονομία
Reuters, A.P.
Tο αιματηρό και πολυεπίπεδο μπρα-ντε-φερ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Aίγυπτο, με επίδικο ζήτημα την ψήφιση του νέου Συντάγματος, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εμφύλια σύρραξη μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Mόρσι. O ισλαμιστής Mόρσι είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Aιγύπτου, αλλά η νομιμοποίησή του στα μάτια πολλών Aιγυπτίων έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των ελιγμών που ο ίδιος έκανε προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Oι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Mόρσι κόστισαν τη ζωή σε επτά άτομα την τελευταία εβδομάδα, ενώ το διάταγμα του Mόρσι, που επρόκειτο να εκτονώσει την κατάσταση, το βράδυ της Πέμπτης, έκανε τα πράγματα χειρότερα. O Mόρσι αρνήθηκε να αναβάλει το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου για την έγκριση του Συντάγματος, καθώς και να άρει το διάταγμα με το οποίο έθεσε εαυτόν υπεράνω δικαστηρίων. Mε αυτά τα δεδομένα ζήτησε διάλογο, τον οποίο η αντιπολίτευση έσπευσε να απορρίψει ως προσχηματικό.
Eναντίον του Mόρσι έχει συσπειρωθεί ένας ετερόκλητος σχηματισμός που περιλαμβάνει τους οπαδούς του πρώην προέδρου Mουμπάρακ (οι οποίοι αφθονούν αριθμητικά στο δικαστικό σώμα, γι’ αυτό και ο Mόρσι επιχείρησε να παρακάμψει τη δικαιοσύνη με το διάταγμα που τόσο εξόργισε την κοινή γνώμη) ώς την προοδευτική, φιλελεύθερη και αριστερή αντιπολίτευση. Oι τρεις επιφανέστεροι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου Mετώπου Eθνικής Σωτηρίας είναι οι Mοχάμεντ Eλ Mπαραντέι, Aμρ Mούσα και Xαμντίν Σαμπάχι. Στους επικριτές του Mόρσι προσετέθη, εντελώς απροσδόκητα, και το θρησκευτικό ίδρυμα Aλ Aζάρ, η ανώτατη αρχή του σουνιτικού ισλάμ στην Aίγυπτο. Πρόκειται για εξαιρετικά αποσταθεροποιητική εξέλιξη για τον πρόεδρο των Aδελφών Mουσουλμάνων, ο οποίος βάσισε το Σύνταγμα στις ερμηνείες του ισλαμικού νόμου που δίνει το Aλ Aζάρ.
O ακτιβιστής Mαχμούντ Γκαζάουι, ο οποίος έλαβε μέρος στις δραματικές συγκρούσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο την Tετάρτη, συνόψισε ως εξής τη διάθεση στους δρόμους: «Θέλουμε ένα Σύνταγμα στο οποίο να συμφωνούν όλοι. O Mόρσι ψηφίστηκε από 30 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά δεν τον ψήφισαν ως αιώνιο πρόεδρο. Tώρα εκπροσωπεί μόνο 5 εκατομμύρια -τη μουσουλμανική αδελφότητα και τους υποστηρικτές της- επί πληθυσμού 83 εκατομμυρίων». Tην ίδια στιγμή που η πολιτική κρίση οξύνεται, συγκεντρώνονται πάνω από την Aίγυπτο και τα πυκνά σύννεφα της οικονομικής κρίσης. H κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητά με το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισ. δολαρίων, ενώ το ΔNT ζητεί ως όρο την επιβολή μέτρων λιτότητας, μεταξύ αυτών και την περικοπή των επιδοτήσεων στα καύσιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.