Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχισε στην Τουρκία η δίκη για το πραξικόπημα του 1997


ΑΓΚΥΡΑ. Οι πρώτοι από τους εκατό και πλέον Τούρκους αξιωματικούς που δικάζονται για το βελούδινο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997, με αποτέλεσμα την ανατροπή της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, άρχισαν να καταθέτουν χθες σε μία δίκη που πιθανότατα θα καταλήξει στην ισόβια κάθειρξή τους. Η έρευνα για τις συνθήκες αποπομπής του πρωθυπουργού Ερμπακάν το 1997 διευρύνει μία σειρά δικαστικών υποθέσεων, που στοχοποιούν το άλλοτε κραταιό στρατιωτικό κατεστημένο, του οποίου η επιρροή φθίνει συστηματικά την τελευταία δεκαετία. Η δίκη έχει άλλωστε προσωπική σημασία για τον σημερινό πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν μέλος του ισλαμικού κόμματος του Ερμπακάν και ο οποίος έχει θέσει ως βασική αποστολή της πρωθυπουργίας του τον περιορισμό της πολιτικής απήχησης του στρατού. Συνολικά δικάζονται 103 αξιωματικοί, κυρίως εν ενεργεία και απόστρατοι στρατηγοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στην περίοδο 1994-98 στρατηγού Χακί Καρανταγί και του πρώην διοικητή χερσαίων δυνάμεων Ερντάλ Τσεϊλάνογλου, που πιστεύεται ότι απέστειλαν τανκς στους δρόμους κοντά στην Αγκυρα λίγο πριν από τη στρατιωτική επέμβαση. Η σύνθετη αυτή δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Τα γεγονότα του 1997 βαφτίστηκαν μεταμοντέρνο πραξικόπημα, καθώς οι στρατηγοί άσκησαν παρασκηνιακές πιέσεις για να υποχρεώσουν τον Ερμπακάν να εγκαταλείψει την εξουσία σε αντίθεση με την άμεση επέμβαση τριών ευθέως στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία το 1960, το 1971 και το 1980. Ο Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 85 ετών το 2011, εισήγαγε την επιρροή των ισλαμιστών στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα εκλογική επιτυχία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν. Οι αλλεπάλληλες δίκες στρατιωτικών αποκάλυψαν την υφέρπουσα ένταση στην τουρκική κοινωνία, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’20, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ έθεσε τα θεμέλια για μία κοσμική δημοκρατία πάνω στα συντρίμμια της οθωμανικής θεοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.