Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ξέσπασε και εμφύλιος μεταξύ των Σύρων ανταρτών

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, φονικές συγκρούσεις μαίνονταν χθες μεταξύ αντίπαλων ομάδων αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
AFP, A.P.

Η κλιμάκωση αυτού του ιδιόρρυθμου «εμφυλίου μέσα στον εμφύλιο» υπογραμμίζει τις αγεφύρωτες αντιθέσεις στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίες δυσκολεύουν τις προσπάθειές της να εμφανιστεί, στα μάτια της Δύσης, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ενοπλοι του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), δύο ισλαμικών οργανώσεων οι οποίες συνδέονται, κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Αλ Κάιντα, κατέλαβαν την κωμόπολη Αζάζ, αφού προηγουμένως εκπόρθησαν την Ταξιαρχία Βόρεια Θύελλα η οποία ακολουθεί περισσότερο μετριοπαθή πολιτική και ανήκει στον υποστηριζόμενο από τη Δύση Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Τουλάχιστον πέντε μέλη της Ταξιαρχίας σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ αντίπαλων φατριών των αντικαθεστωτικών ανάγκασαν την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα στους μεθοριακούς σταθμούς κοντά στην Αζάζ. Χθες το απόγευμα ξέσπασαν νέες σφοδρές συγκρούσεις όταν άνδρες της Ταξιαρχίας εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της κωμόπολης. Οι περισσότεροι μαχητές των δύο ισλαμικών οργανώσεων είναι ξένοι, οι οποίοι έχουν σπεύσει στη Συρία για να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο» εναντίον του κοσμικού καθεστώτος Ασαντ.
Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος επιβεβαίωσε χθες τη δέσμευσή του για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, προειδοποίησε όμως ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά περίπλοκη, από τεχνική άποψη, διαδικασία». Με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, ο Μπασάρ αλ Ασαντ υποστήριξε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για την καταστροφή των χημικών όπλων και ότι θα απαιτηθεί ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Προκάλεσε δε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραλάβουν, αν επιθυμούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, τα συριακά χημικά όπλα στο έδαφός τους και να τα εξουδετερώσουν με δική τους ευθύνη.
Την αισιοδοξία του ότι η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Δαμασκού θα έχει αίσιο τέλος εξέφρασε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι, όπως είπε, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος κατά 100%. Ο Ρώσος πρόεδρος επανήλθε στην καταγγελία του ότι πίσω από το μοιραίο επεισόδιο της 21ης Αυγούστου κρύβεται η συριακή αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια, μια πολύ ύπουλη και περίτεχνη προβοκάτσια». Προσέθεσε, όμως, ότι οι εμπνευστές της επιστράτευσαν «πολύ πρωτόγονη» τεχνολογία με παλιά πυρομαχικά της σοβιετικής εποχής, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον συριακό στρατό.
Η εκπόνηση χρονοδιαγράμματος για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της ρωσοαμερικανικής πρότασης θα τεθεί επί τάπητος από την εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή στη Χάγη. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιλογή πρέπει να μείνει στο τραπέζι, ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό πρόβλημα.
Στο εσωτερικό της Συρίας, οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών συνεχίστηκαν χθες σε διάφορα σημεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.