Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ετοιμο για διάλογο με τη Δύση το Ιράν



Ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ ο Ροχανί
AFP, PRESS TV
Λίγες ώρες μετά το διπλωματικό άνοιγμα του Μπαράκ Ομπάμα προς το Ιράν από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ροχανί, επιβεβαίωσε τη θέλησή του να δρομολογήσει την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Δύση και την επίτευξη συμβιβασμού στο επίμαχο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Στην παρθενική του εμφάνιση στη διεθνή σκηνή, ο πραγματιστής ηγέτης υιοθέτησε ένα πολύ μετριοπαθέστερο προφίλ σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιρανός πρόεδρος τελείωσε την ομιλία του με αναφορές όχι μόνο στο Κοράνι, αλλά και στη Βίβλο και την Τορά. Λίγο αργότερα, με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ροχανί δήλωσε ότι «το έγκλημα των ναζί εναντίον των Εβραίων είναι κατακριτέο», σε σαφή αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Αχμεντινετζάντ, που αμφισβητούσε το Ολοκαύτωμα.
«Το Ιράν δεν αντιπροσωπεύει απολύτως καμία απειλή για τον κόσμο ή την περιοχή μας», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι «τα πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχουν θέση στο αμυντικό δόγμα» της χώρας του. Αφού τόνισε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν είναι «βίαιες», καθώς «δεν θίγουν τις πολιτικές ελίτ αλλά τους απλούς ανθρώπους», δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προσέλθει άμεσα «σε συνομιλίες που θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα καταλήξουν σε ουσιώδη αποτελέσματα» σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Προηγουμένως, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαβεβαιώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, παρά μόνο να διασφαλίσουν ότι το ισλαμικό καθεστώς δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, τις ελπίδες για εξομάλυνση που δημιούργησαν οι τοποθετήσεις των δύο προέδρων ήρθε να μετριάσει η διάψευση των εικασιών περί πιθανής συνάντησής τους ή έστω και μιας συμβολικής χειραψίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η αρχική ευφορία εξατμίστηκε όταν ο Ροχανί απέφυγε να παρουσιαστεί στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στη διάρκεια του οποίου εθεωρείτο πιθανό ένα ιστορικό τετ α τετ Ομπάμα-Ροχανί. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν το γεγονός ότι στο γεύμα προσφέρθηκαν οινοπνευματώδη, πράγμα που αντιβαίνει τη μουσουλμανική θρησκεία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, απέδιδαν την απουσία του Ροχανί στις αντιδράσεις που θα προκαλούσε σε κύκλους του ισλαμικού καθεστώτος ενδεχόμενη συνάντηση. Πάντως, ο Ροχανί είχε σύντομη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να συνοδευτούν οι διακηρύξεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Ιράν από χειροπιαστά βήματα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος.
Ασυγκίνητο από την «επίθεση φιλίας» του νέου Ιρανού προέδρου έμεινε το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την ομιλία Ροχανί «κυνική και υποκριτική», υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρακτική πρόταση η οποία να υπονοεί συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στάινιτς, δήλωσε ότι «ο Ροχανί ήρθε σήμερα εδώ (στη Νέα Υόρκη) για να εξαπατήσει τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.