Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Στο σκαμνί Tούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί



Κατηγορούνται για την ανατροπή το 1997 του Νετσμετίν Ερμπακάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, A.P.
Ξεκίνησε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της στρατιωτικής «παρέμβασης» στην Τουρκία το 1997, που ανάγκασε την τότε πρώτη ισλαμική κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι 103 ανώτατοι στρατιωτικοί άρχισαν να καταθέτουν ενώπιον του δικαστηρίου την περασμένη Δευτέρα. Εκ των κατηγορουμένων, 37 βρίσκονται προφυλακισμένοι.
Η έρευνα για την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, το 1997, αποτελεί ένα από τα πολλά νομικά ισχυρά «χτυπήματα» που έχει δεχθεί το άλλοτε κραταιό τουρκικό κατεστημένο.
Επίσης, η υπόθεση έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν μέλος του ισλαμικού κόμματος του Ερμπακάν, που ήταν και ο μέντοράς του· ο Ερντογάν έχει θέσει προσωπικό στόχο την αποδυνάμωση της ισχύος του στρατού στο πεδίο της πολιτικής. Τον περασμένο χρόνο, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε 330 στρατιωτικούς για συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα 250 απόστρατοι στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί της αντιπολίτευσης φυλακίσθηκαν με ανάλογες κατηγορίες. Παρά τις συχνές κατηγορίες για αυταρχισμό, ο Ερντογάν πιθανώς να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2014, με δύο μέλη του κόμματός του ΑΚΡ, τον Μπουλέντ Αρίντς και τον Χουσεΐν Τσελίκ, να τον υποστηρίζουν ανοιχτά.
Οι περισσότεροι από τους ανώτατους στρατιωτικούς που κλήθηκαν να καταθέσουν είναι υπερήλικες. Κεντρικό πρόσωπο μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού, απόστρατος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.
Ο 81χρονος σήμερα στρατηγός δεν παρευρίσκεται στο δικαστήριο λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του· ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι συμμετείχε στην κίνηση των στρατιωτικών προς ανατροπή του Ερμπακάν. Οι προφυλακισμένοι κρατούνται στη φυλακή του Σιντσάν, στην περιοχή της Αγκυρας. Τα γεγονότα του 1997 έχουν χαρακτηρισθεί το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», επειδή οι στρατηγοί πέτυχαν την ανατροπή της κυβέρνησης χωρίς να υιοθετήσουν πρακτικές ενός «κλασικού» πραξικοπήματος.
Ενα τελεσίγραφο και μία... στρατιωτική παρέλαση στάθηκαν αρκετά ώστε να ωθήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού σε παραίτηση χωρίς αιματοχυσία και δίχως να επιβληθεί στρατιωτικό καθεστώς. Ο τουρκικός στρατός, που θεωρεί εαυτόν εγγυητή των αρχών της δημοκρατίας, με πρώτη αυτή της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έχει ανατρέψει ακόμη τρεις πολιτικές κυβερνήσεις – το 1960, το 1971 και το 1980.
Πολλοί Τούρκοι πολίτες θεωρούν τους στρατιωτικούς ιδρυτές και προστάτες του μοντέρνου τουρκικού κράτους. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, των στοιχείων αλλά και του «παρασκηνίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.