Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Σκληρές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία



Εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές βλέπει ο ΟΗΕ
Reuters, AP
Καθώς το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα προς το αμερικανικό έθνος έβαλε, επί του παρόντος, πάγο στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας, το διεθνές ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο διπλωματικό πεδίο, όπου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με επίκεντρο τη ρωσική πρωτοβουλία, που άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ρωσικής πρότασης, η οποία προβλέπει την παράδοση και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό διεθνή έλεγχο. Χθες, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα διαβίβασε στην Ουάσιγκτον συγκεκριμένο σχέδιο επί του θέματος. Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι, ο Κέρι σχεδιάζει να συναντηθεί κατά την παραμονή του στη Γενεύη και με τον ειδικό απεσταλμένο της Συρίας στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, Λάκνταρ Μπραχίμι. Οι συζητήσεις αναμένονται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο ημέρες.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία ήρθε ως συνέχεια «εποικοδομητικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Πούτιν» και ότι «μπορεί να εξαλείψει την απειλή των (συριακών) χημικών όπλων χωρίς χρήση βίας». Ωστόσο, ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε «να είναι σε θέση να απαντήσουν, αν η διπλωματία αποτύχει». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται η Γαλλία. «Η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι για την περίπτωση που θα αποτύχουν οι εν εξελίξει διπλωματικές διεργασίες. Δεν πρόκειται για υποθετική απειλή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. Απαντώντας στην τακτική του μαστιγίου και του καρότου, που φαίνεται να επιλέγουν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, η Ρωσία διεμήνυσε χθες ότι θα κλιμακώσει τις πωλήσεις όπλων προς το Ιράν, αν αποτύχουν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη Συρία. Ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Βουλής, δήλωσε ότι ο περαιτέρω εξοπλισμός του Ιράν και η αναθεώρηση της βοήθειας που παρέχει η Μόσχα στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν είναι μέτρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν, αν το «κόμμα του πολέμου» επικρατήσει στην Ουάσιγκτον. Οι διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης με αντικείμενο το Συριακό. Αιτία της αναβολής ήταν η κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας στο σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Γαλλία και το οποίο αφενός μεν ενοχοποιούσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, αφετέρου δε έκανε μνεία για προσφυγή στη βία, στον βαθμό που δεν παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές με δήλωσή του ότι η διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο «αν η αμερικανική πλευρά και όσοι την υποστηρίζουν εγκαταλείψουν την προσφυγή στη βία».
Το Σώμα επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον συριακό εμφύλιο παρουσίασε έκθεση που κατηγορεί και τις δύο πλευρές -τον κυβερνητικό στρατό και τις παραστρατιωτικές ομάδες του καθεστώτος Ασαντ από τη μία πλευρά και τις ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών από την άλλη - για σωρεία εγκλημάτων πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.