Η Γαλλία ενοχοποιεί το καθεστώς Ασαντ, ενώ η Ρωσία αποκλείει τη χρήση βίας
A.P., Reuters
Οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας καθιστούν προβληματική τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα δρομολογήσει την υλοποίηση της αμερικανορωσικής συμφωνίας του περασμένου Σαββάτου για τη συγκέντρωση και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Η διάσταση απόψεων εκδηλώθηκε με εμφαντικό τρόπο κατά τη συνέντευξη Τύπου των Σεργκέι Λαβρόφ και Λοράν Φαμπιούς, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Μόσχα.
Κληθείς να σχολιάσει το προκαταρκτικό πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, την 21η Αυγούστου, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν προέκυψε καμία απόδειξη περί ενοχής του καθεστώτος Ασαντ και επέμεινε στη ρωσική εκδοχή περί «προβοκάτσιας» της αντιπολίτευσης. «Δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει», σημείωσε ο Λαβρόφ (αν τα χημικά όπλα ήταν αυτοσχέδια ή βιομηχανικά κατασκευασμένα κ.ά.). Προσέθεσε δε ότι υπήρξαν «πολλές προκλήσεις» από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες «τα δύο τελευταία χρόνια, με στόχο να υπάρξει εξωτερική επέμβαση».
Διαμετρικά αντίθετη ήταν η «μετάφραση» του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τον Λοράν Φαμπιούς. «Αν δείτε την ποσότητα του αερίου σαρίν που χρησιμοποιήθηκε, τα βλήματα που το μετέφεραν, τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και σειρά άλλων στοιχείων, φαίνεται αδιαμφισβήτητο ότι ήταν το καθεστώς Ασαντ που οργάνωσε την επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Πάντως, Ρωσία και Γαλλία συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει νέα ώθηση στη διαδικασία πολιτικής επίλυσης της συριακής διένεξης. Αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών τάχθηκαν υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύης 2», θέτοντας στόχο τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης αποδεκτής και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η οποία θα καθοδηγήσει την πορεία της εθνικής συμφιλίωσης.
Σημαντικό σημείο διαφωνίας αποτελεί και η επιμονή της Γαλλίας να υπάρξει μνεία, στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περί κυρώσεων ή και χρήσης βίας εναντίον της Συρίας, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Η Ρωσία αντιτείνει ότι η επιθετική ρητορική εναντίον του Ασαντ μειώνει τις πιθανότητες εφαρμογής του κοινού αμερικανορωσικού σχεδίου που συνομολόγησε στη Γενεύη με τον Τζον Κέρι. Οπως κατέστησε σαφές ο Λαβρόφ, η χώρα του θα μπορούσε να συζητήσει απόφαση όπου θα γινόταν μνεία περί χρήσης βίας μόνο ύστερα από διαπιστωμένη άρνηση της συριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας ή έπειτα από νέο κρούσμα χρήσης χημικών όπλων.
Από την πλευρά της, η Δαμασκός αντέδρασε έντονα στις προχθεσινές δηλώσεις Κέρι, κατά τις οποίες ο Ασαντ «δεν έχει καμία νομιμοποίηση» – δηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στο Παρίσι.
«Η συζήτηση περί πολιτικής νομιμοποίησης και συνταγματικής τάξης είναι αποκλειστικό, κυριαρχικό δικαίωμα του συριακού λαού», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι ο πρόεδρος Ασαντ «θα μείνει στην εξουσία όσο καιρό το επιθυμεί ο συριακός λαός». Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει τη συμμετοχή σε ειρηνευτική διάσκεψη εφόσον δεν προβλέπει ρητά μια τελική συμφωνία που θα οδηγεί στην απομάκρυνση του Ασαντ.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ έστειλε χθες σαφές μήνυμα μεταστροφής στο συριακό πρόβλημα, καθώς για πρώτη φορά κρατικός αξιωματούχος τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της ανατροπής του Μπασάρ Ασαντ. Με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ο Μάικλ Ορεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ακόμη και η ανατροπή του Ασαντ από αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα θα ήταν προτιμότερη από τη σημερινή κατάσταση συμμαχίας της Συρίας με τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των Ισραηλινών, το Ιράν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.