Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Δαμασκός σαρκάζει και περιμένει


BBC, Reuters
«Αυτό που ανακοίνωσε ο Ομπάμα αποτελεί, άμεσα ή έμμεσα, την απαρχή μιας ιστορικής αναδίπλωσης της Αμερικής». Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε την υπαναχώρηση του Αμερικανού προέδρου η εφημερίδα Αλ Θάουρα, επίσημο όργανο του κόμματος Μπάαθ, που κυβερνά τη Συρία. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ διέκρινε στο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου «μια αίσθηση δισταγμού, απογοήτευσης και σύγχυσης».
Με συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC ο Μεκντάντ εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η σύνεση στο αμερικανικό Κογκρέσο», ώστε να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή χωρίς εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που θα ισοδυναμούσε, κατά τη γνώμη του, με «κατεδάφιση του υπάρχοντος διεθνούς συστήματος ασφαλείας». Ο Σύρος αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον κυβερνητικό στρατό, παρομοιάζοντάς τες με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Μπους για όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, το 2003.
Απευθυνόμενος στην αμερικανική κοινή γνώμη ο εκπρόσωπος της συριακής διπλωματίας τόνισε ότι «ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ θα είχε την αμέριστη υποστήριξη της Αλ Κάιντα και θυγατρικών της οργανώσεων, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Εμιράτο του Ιράκ». Υπενθυμίζοντας ότι η συριακή αντιπολίτευση είχε την υποστήριξη ισλαμικών κυβερνήσεων, όπως του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο και του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, έθεσε το ερώτημα: «Τέτοιες κυβερνήσεις θέλετε στην Ευρώπη; Τι έχετε πάθει, αλήθεια»;
Την ίδια ώρα, στο Κάιρο, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι, δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν αποτελεί λύση στο συριακό πρόβλημα, καταφέροντας άλλο ένα πλήγμα στην αμερικανική προσπάθεια για «τιμωρία» του καθεστώτος Ασαντ. Εξερχόμενος από διήμερη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου ο Αιγύπτιος διπλωμάτης τόνισε ότι η στρατιωτική επιλογή «είναι έξω από κάθε συζήτηση». Προηγουμένως, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ενοχοποιήσει τον Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων και είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να διώξει ποινικά τους «εγκληματίες πολέμου».
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ απέκλεισε χθες κάθε πιθανότητα να κληθεί η Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει εκ νέου υπέρ της βρετανικής συμμετοχής σε ενδεχόμενη πολεμική εκστρατεία κατά της Συρίας, ύστερα από την αρνητική ψήφο της περασμένης εβδομάδας. Το θέμα της αναθεώρησης του βρετανικού «όχι» είχε τεθεί από Συντηρητικούς πολιτικούς, όπως ο δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC, τα τρία τέταρτα των Βρετανών συμφωνούν με την απορριπτική τοποθέτηση της Βουλής και τα δύο τρίτα δηλώνουν αδιάφοροι μπροστά στον κίνδυνο να επιβαρύνει αυτή η ψηφοφορία τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.