|
|
|
Το Ιράν δεν επιζητεί τον πόλεμο, δηλώνει ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, στην οποία σημειώνει επίσης ότι η χώρα του επιθυμεί η Μέση Ανατολή να «κυβερνάται από την βούληση του λαού».
Ο Ροχανί έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια ενός δεύτερου μέρους της συνέντευξής του στο NBC News, το οποίο μεταδόθηκε σήμερα, μερικές ημέρες πριν από την μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για την σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς για το Ισραήλ, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε: «Αυτό που ευχόμαστε γι' αυτήν την περιοχή είναι να κυβερνάται από την βούληση του λαού. Πιστεύουμε στις κάλπες. Δεν επιζητούμε πόλεμο με καμία χώρα. Επιζητούμε την ειρήνη και την φιλία μεταξύ των εθνών της περιοχής».
Στο προηγούμενο μέρος της συνέντευξής του, το οποίο μεταδόθηκε χθες, ο Ροχανί δήλωνε ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα και ότι ο ίδιος έχει «την απόλυτη εξουσία» να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις.
Ο προκάτοχος του Ροχανί, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, είχε δηλώσει ότι το Ολοκαύτωμα είναι ένας μύθος.
Ο Ροχανί αρνήθηκε να πει αν ο ίδιος το πιστεύει αυτό. «Το σημαντικό για το Ιράν είναι οι χώρες, οι λαοί της περιοχής, να έρθουν πιο κοντά και να αποτρέπουν την επίθεση και την αδικία», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Επίσης φάνηκε να υποστηρίζει την άρση της λογοκρισίας στο Ίντερνετ στο Ιράν: «Θέλουμε οι άνθρωποι, στην ιδιωτική τους ζωή, να είναι απολύτως ελεύθεροι», είπε.
"Στον σημερινό κόσμο η πρόσβαση σε πληροφορίες και το δικαίωμα στον ελεύθερο διάλογο όπως και το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης είναι κάτι που δικαιούνται όλοι οι λαοί, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών», σημείωσε. «Ο λαός πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες παγκοσμίως».
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδρύσει μια επιτροπή για τα δικαιώματα των πολιτών στο εγγύς μέλλον, κατέληξε ο Ροχανί.
Πηγή: AMΠE |
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.