Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΗΕ: «Αδιαμφισβήτητη» η έκθεση των επιθεωρητών για την επίθεση με χημικά όπλα

Ο ΟΗΕ υπερασπίστηκε σήμερα την έκθεση των επιθεωρητών του οργανισμού για τα χημικά όπλα, την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε «μονόπλευρη», επισημαίνοντας ότι το συμπέρασμά τους ότι πύραυλοι με γόμωση αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό δεν πρέπει να αμφισβητείται.
«Τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι στους δημοσιογράφους. «Μιλάνε από μόνα τους. Αυτή ήταν μια εντελώς αμερόληπτη έκθεση για το συγκεκριμένο συμβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Νεσίρκι σημείωσε ότι όλα τα βιοϊατρικά και περιβαλλοντικά δείγματα που ελήφθησαν από τους επιθεωρητές έχουν καταγραφεί προσεκτικά. Εξάλλου πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στη Συρία το συντομότερο δυνατό για να συνεχίσουν τις έρευνες τους για ένα συμβάν στην Χαν αλ Άσαλ τον Μάρτιο και άλλες «αξιόπιστες καταγγελίες».
Η αποστολή της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα είναι να ερευνήσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, όχι να καθορίσει ποιος τα χρησιμοποίησε. Όμως δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται σε αυτήν προσφέρουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για την επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.