Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Mεγάλες απώλειες στρατού-αστυνομίας στο Αφγανιστάν



Επειτα από μάχες με τους ΤαλιμπάνThe Guardian
Η αστυνομία και ο στρατός του Αφγανιστάν καταγράφουν τεράστιες απώλειες στις μάχες με τους Ταλιμπάν και μπορεί να χρειαστούν ακόμα έως και πέντε χρόνια δυτικής υποστήριξης πριν να είναι σε θέση να πολεμήσουν «ανεξάρτητα», σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ σχολίασε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς εάν η απόφαση του ΝΑΤΟ να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν την άνοιξη ήταν σωστή.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν προσφέρει επίσημα μόνο «εκπαίδευση και υποστήριξη» στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων του καλοκαιριού. Ο Ντάνφορντ αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ και οι Αφγανοί διοικητές έχουν προβληματισθεί με την αύξηση των θυμάτων στην περιοχή, που συχνά ξεπερνούν τους 100 νεκρούς την εβδομάδα.
«Το θεωρώ ιδιαιτέρως σοβαρό και το ίδιο πιστεύουν και όλοι οι διοικητές μονάδων», είπε ο στρατηγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ταχέως αναπτυσσόμενες δυνάμεις ασφαλείας, που πλέον έχουν φτάσει τις 350.000 άτομα, δεν χρειάζονταν βοήθεια σε ό,τι αφορά «τις βασικές ικανότητες μάχης».
Μειονεκτούν ωστόσο ακόμα σε διάφορους τομείς, από την εξασφάλιση και διαχείριση προμηθειών έως τη συλλογή πληροφοριών και την υποστήριξη από αεροπλάνα και ελικόπτερα σε σύνθετες συγκρούσεις. Τα σχόλιά του έριξαν φως στη ρήξη ανάμεσα στους δυτικούς πολιτικούς, που ήταν έτοιμοι να αναμειχθούν σε ένα πόλεμο ο οποίος έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια, και στους διοικητές του στρατού στην περιοχή, που παρακολουθούν τις νεοσυσταθείσες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να αγωνίζονται σκληρά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014, οπότε είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. «Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η μετάβαση θα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ομπάμα στους πεζοναύτες της βάσης Camp Pendleton τον περασμένο μήνα. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αφγανικών δυνάμεων, αλλά διατηρώντας ένα πιο διακριτικό προφίλ, με την παρουσία πολύ λιγότερων στρατιωτών από τους περίπου 90.000 που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα σημεία του Αφγανιστάν.
Πάντως, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το τέλος αυτού του προγράμματος και ο Ντάνφορντ πιστεύει ότι τα δυτικά στρατεύματα ίσως χρειαστεί να παραμείνουν στη χώρα μεγαλύτερο διάστημα, πιθανώς και μέχρι το 2018, για να διαχειριστούν προβλήματα όπως οι αεροπορικές δυνάμεις και η συλλογή πληροφοριών. «Παρατηρώ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια εκπαίδευσης», είπε ο Ντάνφορντ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν πράγματα σήμερα· απλώς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα έως ότου φτάσουν στο επίπεδο που δεν θα χρειάζονται πια υποστήριξη», συμπλήρωσε.
Επίσης, δεν απέκλεισε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να λάβουν μέρος και σε μάχες στη διάρκεια του 2014 και ιδιαίτερα εναέριες. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει δηλώσει ότι «δεν βιάζεται» και ότι για μία συμφωνία με την Καμπούλ μπορεί να απαιτηθούν μήνες. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, έχει θέσει μια ανεπίσημη προθεσμία έως τον άλλο μήνα. Ο συνδυασμός της αποχώρησης των δυτικών δυνάμεων και της ευάλωτης κατάστασης του αφγανικού κράτους μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός εμφυλίου.
«Οι αφγανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει πάντως μεγάλο ζήλο», τόνισε ο Ντάνφορντ, αφού «έχουν εμποδίσει τους Ταλιμπάν να επιτύχουν τους στόχους τους». Η πρόοδος όμως έχει μεγάλο κόστος σε ζωές. Το αφγανικό υπουργείο Αμυνας δεν δημοσιοποιεί πλέον τον μηνιαίο αριθμό των θυμάτων, ώστε να μην πλήξει το ηθικό των ενστόλων.Το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι 1.792 αστυνομικοί σκοτώθηκαν μόνο τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.