Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Διάλεξη για την «Αραβική Άνοιξη»




Το Cyprus International Institute of Management (CIIM), το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και o Σύνδεσμος Αποφοίτων του CIIM διοργάνωσαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ανοικτή διάλεξη με θέμα «Η δυναμική της Αραβικής Άνοιξης για τη Μέση Ανατολή και το Διεθνές Σύστημα» με ομιλητή τον Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ Χρήστο Ιακώβου. Η διάλεξη προσέλκυσε πολλούς ενδιαφερομένους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σε βάθος ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη πριν από τρία χρόνια καθώς επίσης και τις συνέπειες που είχε και έχει για την πολιτική ανάπτυξη της περιοχής και τις σχέσεις της με το διεθνές σύστημα.

Σύμφωνα με τον κύριο Ιακώβου ο όρος «Αραβική Άνοιξη» είναι λανθασμένος γιατί αποτελεί υπαινιγμό προς την «Άνοιξη των Λαών», σχετικά με τις επαναστάσεις στην Ευρώπη το 1848 και ως δυτικό κατασκεύασμα αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται αδόκιμα ένας όρος με ευρωπαϊκές ιστορικές παραστάσεις και εμπειρίες. Μέσα από το ίδιο πρίσμα, διάφοροι αναλυτές είδαν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο ως το ιστορικά ισοδύναμο της κατάρρευσης του κομουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην Ανατολική Ευρώπη ήταν καθολικό το αίτημα να υιοθετήσουν οι κοινωνίες τις δημοκρατικές δομές της δυτικής Ευρώπης.

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια έκτοτε και οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να ανοίγει το δρόμο προς ανατρεπτικές διαδικασίες, δεν μπορεί όμως να οδηγήσει κατ' ανάγκη σε δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κύριο Ιακώβου, οι εξεγέρσεις δεν σημαίνει ότι οδηγούν κατ’ ανάγκην σε επαναστάσεις, οι επαναστάσεις δεν οδηγούν πάντοτε σε δημοκρατία και οι δημοκρατίες δεν είναι πάντοτε φιλελεύθερες.

Τέλος ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ τόνισε ότι αυτό το πρωτόγνωρο για την περιοχή φαινόμενο, έχει δημιουργήσει ένα πολιτικό τοπίο διαφορετικό από τις αρχικές του προσδοκίες και ενέπλεξε το ηγεμονικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για πρώτη φορά σε τόση ένταση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.