Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ και Ισραήλ σε κοινή άσκηση με στόχο τη Συρία

Hμερομηνία δημοσίευσης04-09-13

Βοήθεια στους αντάρτες για να ανατρέψουν τον Ασαντ υπόσχεται ο Μπαράκ Ομπάμα
Reuters, A.P.
Ανησυχία στη Μέση Ανατολή προκάλεσε η χθεσινή κοινή πυραυλική άσκηση Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών στη Μεσόγειο, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιμένοντας το «πράσινο φως» του Κογκρέσου για να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον της Συρίας.
Οπως ανακοίνωσαν πρώτα ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα, βαλλιστικά αντικείμενα εκτοξεύθηκαν χθες το πρωί από την κεντρική Μεσόγειο προς ανατολάς – χονδρικά, προς την κατεύθυνση της Συρίας. Η είδηση προκάλεσε διεθνή ανησυχία μέχρις ότου το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι, σε συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο, πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Σπάροου, ο οποίος εντοπίστηκε επιτυχώς από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Αροου. Ο Σπάροου μιμείται μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους της Συρίας και του Ιράν και χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ως στόχος σε ασκήσεις όπου δοκιμάζεται η αξιοπιστία των αντιπυραυλικών συστημάτων του.
Στην Ουάσιγκτον, συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικές προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα και των στενών συνεργατών του να πείσουν ένα διστακτικό Κογκρέσο για την αναγκαιότητα των στρατιωτικών πληγμάτων κατά της Συρίας. Υστερα από συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο νομοθετικών σωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πάρει το «πράσινο φως», διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι θα πρόκειται για σύντομη στρατιωτική επιχείρηση. «Δεν μιλάμε για Ιράκ ούτε για Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προαναγγέλλοντας «κάτι περιορισμένο και αναλογικό».
Παράλληλα με την εκστρατεία του με στόχο να καθησυχάσει τους Δημοκρατικούς, κυρίως, βουλευτές και γερουσιαστές που δεν είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μια νέα στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέβαλε προσπάθειες να μεταπείσει εκείνα τα μέλη του Κογκρέσου που θα ήθελαν μια πιο ενεργητική εκστρατεία, η οποία θα επιδιώξει όχι απλώς την τιμωρία, αλλά την ανατροπή του προέδρου Ασαντ. «Παράλληλα (με τα περιορισμένα πλήγματα εναντίον της Συρίας) έχουμε μια ευρύτερη στρατηγική, η οποία θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τις δυνατότητες του Ασαντ και να αυξήσουμε τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Τόσο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, όσο και η επικαφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, τάχθηκαν υπέρ της επιλογής του Ομπάμα και κάλεσαν τους βουλευτές των κομμάτων τους να ψηφίσουν αναλόγως.
Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος συναντήθηκε προχθές στον Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εξετάσει πολύ σοβαρά τις προτάσεις για εξοπλισμό των Σύρων αντικαθεστωτικών με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων στον συριακό εμφύλιο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα του θα περιμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς δεν δύναται να αναλάβει μόνη της δράση εναντίον του Ασαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.