Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα, βεβαιώνει το Ιράν



Χείρα συνεργασίας προς τις ΗΠΑ τείνει ο νέος πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί
AFP, Reuters
Σε επίθεση φιλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προέβη ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε δυτικό μέσο ενημέρωσης, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα πάρει μέρος στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Ροχανί διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν θα επιδιώξει, υπό οιεσδήποτε συνθήκες, να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», επιμένοντας ότι μοναδικός στόχος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι η απόκτηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Επιπλέον, ο κεντρώος πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, τόνισε ότι η κυβέρνησή του «διαθέτει πλήρεις εξουσίες και αρμοδιότητες» αναφορικά με τον χειρισμό του πυρηνικού προγράμματος. Ο τελευταίος λόγος στα κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής ανήκει στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον νέο πρόεδρο και έχει υποσχεθεί ότι θα επιδείξει «ευελιξία» στο πυρηνικό ζήτημα.
Τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ενίσχυσε η συγχαρητήρια επιστολή του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ροχανί, με αφορμή την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «θετικό και εποικοδομητικό» τον τόνο της επιστολής Ομπάμα, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί «ένα μικρό βήμα προς ένα πολύ σημαντικό μέλλον». Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν «επιδιώκει να ανοίξει διάλογο με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τρόπο που δεν είχαμε δει στο παρελθόν». Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμαζόταν για υψηλού επιπέδου συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και του Ιράν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χωρίς να αποκλείεται «μια ανοιχτή, απευθείας ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ Ομπάμα και Ροχανί.
Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Ιρανός πρόεδρος, στη συνέντευξή του στο NBC, και έναντι του Ισραήλ. «Αυτό που επιθυμούμε για την περιοχή (της Μέσης Ανατολής) είναι η διακυβέρνηση να στηρίζεται στη θέληση των λαών. Πιστεύουμε στην καθολική ψηφοφορία. Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να χαρακτηρίσει το Ισραήλ «δύναμη κατοχής, κυβέρνηση σφετεριστών, οι οποίοι προκαλούν αδικίες σε βάρος των λαών της περιοχής» και φέρνουν «αποσταθεροποίηση» στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ο Ροχανί απέφυγε να πάρει σαφή θέση όταν ρωτήθηκε κατά πόσο υποστηρίζει τις θέσεις του προκατόχου του, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, οι οποίες αμφισβητούσαν το Ολοκαύτωμα: «Δεν είμαι ιστορικός, αλλά πολιτικός», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Το σημαντικό για μας είναι οι χώρες και οι λαοί της περιοχής να έρθουν πιο κοντά και να είναι σε θέση να εμποδίζουν κάθε είδους επιθετικότητα και αδικία».
Ο Χασάν Ροχανί ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα τον Αύγουστο, στέλνοντας από την πρώτη στιγμή μηνύματα διαλλακτικότητας, σε σαφή αντίθεση με την επιθετική ρητορική του προκατόχου του. Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ο Ροχανί είναι «λύκος που φοράει προβιά».
Αναφορικά με τα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ροχανί άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε μια προσεκτική διεύρυνση των ελευθεριών, χωρίς να διακινδυνεύσει ρήξη με το κατεστημένο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Επιθυμούμε να είναι οι άνθρωποι εντελώς ελεύθεροι στην ιδιωτική τους ζωή», δήλωσε ο Ιρανός ηγέτης, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία επιτροπής για τα δικαιώματα των πολιτών και πιο ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Το προηγούμενο διήμερο, η ιρανική κυβέρνηση απελευθέρωσε δώδεκα πολιτικούς κρατουμένους, στέλνοντας ένα μήνυμα χαλάρωσης των αυταρχικών μέτρων, με το οποίο συνοδεύτηκε η έναρξη της προεδρικής θητείας του Ροχανί. Μεταξύ των απελευθερωθέντων ήταν και η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, γνωστή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία κάλεσε χθες τον Ροχανί να απελευθερώσει το σύνολο των πολιτικών κρατουμένων (υπολογίζονται σε εκατοντάδες), αν θέλει να αποδείξει ότι εννοεί τις διακηρύξεις του για μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.