Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ε.Ε.: Ισχυρή απάντηση στην επίθεση με χημικά στη Δαμασκό

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν σήμερα έκκληση στο Βίλνιους της Λιθουανίας για «σαφή και ισχυρή απάντηση» στις επιθέσεις με χημικά όπλα που σημειώθηκαν στις 21 Αυγούστου στη Συρία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τον χαρακτήρα που θα λάβει αυτή η αντίδραση.

«Απέναντι στην κυνική χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει παθητική», δηλώνουν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου. «Μια σαφής και ισχυρή απάντηση είναι αναγκαία για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά και να μένουν ατιμώρητα. Πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ειδεχθούς προηγούμενου για την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, στη Συρία ή αλλού», προσθέτουν.
Οι «28» συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν «ισχυρές υπόνοιες» για την ευθύνη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στον θάνατο εκατοντάδων αμάχων από χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου και ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ομόφωνη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε να υπάρξει ισχυρή διεθνής αντίδραση μετά τις χημικές επιθέσεις στη Συρία, χαρακτηρίζοντας την θέση αυτή «ανεκτίμητης σπουδαιότητας».
"Το σύνθημα που δόθηκε από την ενωμένη θέση της Ευρώπης απέναντι σε αυτή την φοβερή σύγκρουση είναι ανεκτίμητης σπουδαιότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ.
«Θέλουμε μια σαφή και ισχυρή απάντηση», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν 'Αστον.'Αστον μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βίλνιους. Η 'Αστον τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς στην περιφέρεια της Δαμασκού.
Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οιεσδήποτε επιθέσεις.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία τονίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων τον Αύγουστο.
"Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών», τόνισε ο Κέρι μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Στη διάρκεια της συνόδου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα πριν αποφασίσουν να πλήξουν τη Δαμασκό.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.