Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 28 Απριλίου 2010
Η Θάλασσα Μπάρεντς τελικά οριοθετήθηκε
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
ΟΣΛΟ. Ρωσία και Νορβηγία κατέληξαν χθες σε προκαταρκτική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων τους, στη Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής. Είναι διαπιστωμένο ότι στην περιοχή βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία έχουν γίνει πλέον άμεσα εκμεταλλεύσιμα λόγω της τήξης των πάγων στον Αρκτικό κύκλο. Ωστόσο, οι δύο χώρες αδυνατούσαν μέχρι στιγμής να προβούν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις εξόρυξης, λόγω της διένεξής τους για τον καθορισμό ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, η οποία διαρκούσε επί 40 χρόνια. Η χθεσινή -«ιστορική» όπως χαρακτηρίστηκε- συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ, στο Οσλο, όπου συναντήθηκε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. Αμφότεροι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους, καθώς ο καθορισμός των συνόρων στη Θάλασσα Μπάρεντς ήταν το πλέον ακανθώδες ζήτημα στις διμερείς σχέσεις Νορβηγίας και Ρωσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος της επίδικης μέχρι πρότινος θαλάσσιας περιοχής βρίσκεται μεταξύ ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου, τα δικαιώματα του οποίου ανήκουν στη ρωσική Gazprom και είναι αρκετά πλούσιο ώστε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη επί ένα χρόνο και δύο κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανήκουν στη νορβηγική Statoil. Σύμφωνα με τον διακανονισμό που επιτεύχθηκε, η έκταση των 176.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει η Μπάρεντς θα χωριστεί περίπου στη μέση μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν θεσπιστεί σαφείς κανόνες και διαδικασίες για τη διαχείριση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο ζώνες, ενώ Οσλο και Μόσχα θα συνεργαστούν και για την αλιευτική εκμετάλλευση στην περιοχή. Οπως διασαφήνισαν οι δύο ηγέτες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι συμβατή με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν θα εκτονωθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, όπου Καναδάς, ΗΠΑ, Δανία, Νορβηγία και Ρωσία ερίζουν για την εκμετάλλευση των 90 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που βρίσκονται στον πυθμένα της.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.