Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Kούρσα εξοπλισμών Ινδίας - Πακιστάν



Ενα θέμα που δεν είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, αλλά αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα, είναι η κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Η απόφαση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, να άρει το μορατόριουμ στην πώληση πυρηνικών καυσίμων και τεχνολογίας στην Ινδία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισλαμαμπάντ. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα New York Times, το Πακιστάν κατασκευάζει τρία νέα εργοστάσια για την παραγωγή καυσίμων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γόμωση πυρηνικών κεφαλών και μπλοκάρει τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την απαγόρευση παραγωγής σχάσιμου πυρηνικού υλικού.

Με άλλα λόγια, την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία μειώνουν τα οπλοστάσιά τους και πιέζουν τις υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις να τους ακολουθήσουν, Ινδία και Πακιστάν κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ενισχύοντας τους πυρηνικούς τους εξοπλισμούς.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.