Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σήμερα επικυρώνεται η νέα συνθήκη START




AFP, A.P.


ΠΡΑΓΑ. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας επικυρώνουν σήμερα στην τσεχική πρωτεύουσα την ανανεωμένη συνθήκη START, η οποία προβλέπει τη μείωση κατά το ένα τρίτο των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών. Στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά τόσο με το ιρανικό ζήτημα όσο και εκείνο της πυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Μόλις προχθές, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να αποχωρήσει μονομερώς από τη νέα START σε περίπτωση «ακραίων κινήσεων» από πλευράς των Αμερικανών στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η ανανεωμένη START, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και τη ρωσική Δούμα, θεωρείται ότι εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κρεμλίνου. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η νέα συνθήκη, όχι μόνο συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο της ευρύτερης πολιτικής του προέδρου Ομπάμα για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων. Η υπογραφή της ανανεωμένης START έρχεται να συμπληρώσει το νέο πυρηνικό δόγμα της αμερικανικής κυβέρνησης, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, με το οποίο καθίστανται σπάνιες οι περιπτώσεις χρήσης πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι από τους περιορισμούς που επιβάλλει το νέο δόγμα εξαιρούνται τα «κράτη σκόπελοι», δηλαδή εκείνα που δεν συμμορφώνονται με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ένας εκ των στόχων της νέας πολιτικής του προέδρου Ομπάμα για τα πυρηνικά είναι να αυξήσει την πίεση προς την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ. Από την πλευρά τους, πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο υποστήριζαν ότι η συμφωνία προωθεί το στόχο της ανάκτησης της «χαμένης ρωσικής επιρροής στο διεθνές στερέωμα». Ρώσοι αναλυτές τόνιζαν, ακόμα, ότι το Κρεμλίνο πέτυχε και το στόχο της αντιμετώπισής του ως ισότιμου εταίρου από τους Αμερικανούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.