Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πρώτη πτήση ηλιακού αεροπλάνου




Το δοκιμαστικό ταξίδι του Solar Impulse διήρκεσε ογδόντα επτά λεπτά και κρίθηκε επιτυχημένο

Α.Ρ.


ΓENEYH. Ενα αεροσκάφος που πετάει χωρίς καύσιμα, χωρίς να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, με μόνη ενέργεια αυτή που λαμβάνει από τον Ηλιο, πραγματοποίησε χθες την πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμαστική του πτήση. Η ομάδα του χειριστή του Μπερτράν Πικάρ έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της μεγάλης πρόκλησης, την πραγματοποίηση μιας πλήρους πτήσης γύρω από τον πλανήτη μας. Οι τέσσερις πελώριοι κινητήρες ανασήκωσαν το αεροσκάφος, αλλά η ταχύτητά του δεν ξεπερνούσε αυτή ενός… ποδηλάτου.

Η δοκιμαστική πτήση διήρκεσε ογδόντα επτά λεπτά και σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν επιτυχημένη. Στόχος της, εξάλλου, ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο το αεροσκάφος, που έχει άνοιγμα φτερών ίδιο με αυτό του Βoeing 747 και του Airbus A340 και βάρος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, μπορούσε να πετάξει σε ευθεία γραμμή. Αλλωστε, όνειρο και δέσμευση των εμπνευστών του είναι μία πτήση γύρω από τον πλανήτη μας το 2012.

«Για να καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα και να πετάξουμε γύρω από τη γη, θα πρέπει πρώτα από όλα να καταφέρουμε να πετάξουμε σε ευθεία γραμμή», δήλωσε ο Πικάρ, ο οποίος το 1999 ήταν «συγκυβερνήτης» στην πρώτη πτήση αερόστατου γύρω από τη γη. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως μας δυσκολέψουν, τα οποία μπορεί να μην πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, μία αδυναμία του κινητήρα ή ακόμα κάποια βλάβη».

Πάντως, σε αυτήν τη δοκιμαστική πτήση δεν υπήρξαν προβλήματα. Η απογείωση και η προσγείωση ήταν πλήρως επιτυχείς. Η δοκιμή του φιλόδοξου ηλιακού αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ελβετική ύπαιθρο. Το αεροπλάνο που φέρει το όνομα Solar Impulse απογειώθηκε με ταχύτητα περίπου 45 χλμ. /ώρα και έπειτα από μια πολύ μικρή επιτάχυνση, κατά την τροχιοδρόμηση στον διάδρομο απογείωσης, μπόρεσε να αποκτήσει ύψος (έφτασε τα 1.200 μέτρα από την επιφάνεια της γης) και τελικά να εξαφανιστεί από τον ορίζοντα.

Η προσγείωσή του ήταν ακόμα βραδύτερη. Το ηλιακό αεροσκάφος παρέμεινε μερικά λεπτά πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης προτού οι τροχοί του ακουμπήσουν στη γη και οι θεατές ξεσπάσουν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και ήδη από τον Δεκέμβριο το αεροσκάφος πραγματοποιεί δοκιμές κατά τις οποίες ωστόσο απογειώνεται μέχρι 60 εκατοστά ύψος.

Το ηλιακό αεροσκάφος μοιάζει περισσότερο με μία μοτοσικλέτα των αιθέρων. Με ταχύτητα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 70 χιλιόμετρα/ώρα, το ταξίδι γύρω από τη γη θα πραγματοποιηθεί σε πολλά στάδια που θα περιλαμβάνουν πενθήμερα πτήσης.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.