Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Νέα ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Καρζάι



ΚΑΜΠΟΥΛ. Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί, είναι ο απολογισμός νατοϊκού βομβαρδισμού στο νότιο Αφγανιστάν. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ παρατηρείται νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει από την αφγανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να περιφρουρήσει την ασφάλεια και να πατάξει την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ και των αφγανικών δυνάμεων στην επαρχία Μπαντγκίς στο δυτικό Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν 27 Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ISAF, της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην περιοχή Ναρ-ε-Σαράι στην επαρχία Χελμάντ, σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες ύποπτοι για τρομοκρατία. Μαζί ωστόσο σκοτώθηκαν και τέσσερις άμαχοι, δύο γυναίκες, ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας. Το ζήτημα του θανάτου των αμάχων αποτελεί σημείο συνεχών τριβών μεταξύ των Αφγανών πολιτικών και του ΝΑΤΟ, ενώ οι Ταλιμπάν το χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την αντίδραση της αφγανικής κοινής γνώμης στην παρουσία των 126.000 ξένων στρατιωτών στη χώρα.


Δηλώσεις του Τζέιμς Απατουράι


Στο πολιτικό μέτωπο, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της ISAF, συνεχίζει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και θυσίες για να στηρίξει τον αφγανικό λαό προκειμένου να πατάξει την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν. «Ελπίζουμε», πρόσθεσε, ότι «οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται από τον αφγανικό λαό και τους πολιτικούς του σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας».

Τη δήλωση Απατουράι προκάλεσε προηγούμενο σχόλιο του Αφγανού προέδρου, το οποίο δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα Τhe Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Καρζάι είπε σε Αφγανούς βουλευτές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν στην αφγανική πολιτική και αν δεν πάψουν να παρεμβαίνουν, οι Ταλιμπάν θα νομιμοποιηθούν ως κίνημα αντίστασης στην παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, στην τραγωδία που υφίσταται αυτή τη στιγμή ο Αφγανικός Λαός, προστίθεται και η ατελεύτητη διαμάχη μεταξύ των Δυνάμεων που έχουν εισρεύσει στο Αφγανιστάν (κυρίως από τη Δύση) και των Κυβερνητικών Δυνάμεων που υποτίθεται ότι αυτή τη στιγμή κυβερνούν στο Αφγανιστάν. Και η διαμάχη εντοπίζεται στο τραγικό γεγονός, που επισυμβαίνει σε κάθε εμπλοκή ξένων δυνάμεων σε μία χώρα! Αυτό, των παράπλευρων απωλειών! Που τον μόνο που ευνοεί είναι αυτόν των ανταρτών που το εκμεταλλεύονται σαν ανέλπιστη προπαγάνδα εναντίον των Δυνάμεων της Δύσης.
    Αυτό συνέβη δυστυχώς και στις παραμονές κατάρρευσης της Καμπούλ από τους αντάρτες την περίοδο της Σοβιετικής επέμβασης. Ας στέρξουν λοιπόν οι αναλυτές ώστε να βρουν τρόπους μη επανάληψης εκείνης της τραγωδίας....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.