Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Black Hearts

Jim Frederick
Black Hearts
Harmony Books, 2010

Του Joshua Hammer
The New York Times Book Review


Από όλα τα εγκλήματα που αμαύρωσαν τη φήμη του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ – τα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ, η δολοφονία 24 Ιρανικών ανδρών και γυναικόπαιδων από πεζοναύτες τον Νοέμβριο του 2005 στην Χαντίθα- η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας στο χωριό Γιουσουφίγια μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο σοκαριστική.

Στις 12 Μαρτίου 2006, Αμερικανοί στρατιώτες κλήθηκαν σε ένα σπίτι στην καρδιά του «Τριγώνου του Θανάτου νότια και δυτικά της Βαγδάτης, όπου ανακάλυψαν τα καρβουνιασμένα απομεινάρια ενός 14χρονου κοριτσιού μαζί με τις σωρούς της 6χρονης αδελφής της και των γονιών της. Οι δράστες αφού την βίασαν, την πυροβόλησαν θανάσιμα και ακολούθως την περιέλουσαν με βενζίνη. Αρχικά το έγκλημα είχε αποδοθεί σε μια βεντέτα μεταξύ Ιρακινών, αλλά αργότερα ο στρατός συνέλαβε τους πραγματικούς δράστες: τέσσερις στρατιώτες του λόχου Bravo, ένα τμήμα του πρώτου τάγματος του στρατού. Ο Τύπος έδωσε έμφαση στον αρχηγό της ομάδας, τον Στίβεν Γκριν, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, ήταν ένας οξύθυμος και αλκοολικός άντρας, ο οποίος δεινοπαθούσε από «μια ζεματιστή, απροσδιόριστη οργή». Αν και αντιμετώπιζε επανειλημμένως προβλήματα με τον νόμο, ο Γκριν κατατάχθηκε εύκολα στον στρατό παρά το γεγονός ότι πριν την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έκρυψε την επιθυμία του για αίμα λέγοντας σε ενα γείτονά του «Θα πάω εκεί και θα τους σκοτώσω όλους».


Το βιβλίο του Τζιμ Φρέντερικ “Black Hearts: One Platoon’s Descent Into Madness in Iraq’s Triangle of Death”, αποτελεί μια καθηλωτική αφήγηση του εγκλήματος και των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτό. Ο Φρέντερικ ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση όταν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι δολοφόνοι ανήκαν σε μια διμοιρία η οποία είχε στιγματιστεί περίπου την ίδια περίοδο από ένα άλλο επεισόδιο: την απαγωγή, βασανισμό και δολοφονία τριών ανδρών της από Ιρακινούς αντάρτες. Ακολούθως ο Φρέντερικ πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες στρατιώτες, παρακολούθησε δίκες και επιθεώρησε έγγραφα που έλαβε βάσει της Πράξης για την ελευθερία της πληροφόρησης.


Η ιστορία του Φρέντερικ ξεκινά με την αποστολή του λόχου Bravo το φθινόπωρο του 2005, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έχαναν έδαφος από την ανταρσία των σουνιτών. Εντυπωσιάζοντας των διοικητή της ταξιαρχίας με την ετοιμότητα της, η εταιρεία τοποθετήθηκε σε ένα σύμπλεγμα χωριών, 50 τετραγωνικών μιλίων, στα νότια της Βαγδάτης. Η αποστολή του Bravo ήταν να κρατήσει τους αντάρτες έξω από την πρωτεύουσα ανακτώντας τον έλεγχο στους αυτοκινητόδρομους και κερδίζοντας τις καρδιές και το μυαλό του τοπικού πληθυσμού. Εβρισκόμενοι στην καρδιά μιας αυξανόμενης ανταρσίας, με απροσδιόριστους στόχους και έλλειψη αρκετών ανδρών, ο λόχος ξεκίνησε να συσσωρεύει απώλειες με ανησυχητικό ρυθμό. Όσο αυξάνονταν οι νεκροί, οι στρατιώτες γίνονταν μνησίκακοι προς τους ανωτέρους τους που τους είχαν αποστείλει σε ριψοκίνδυνες αποστολές χωρίς ξεκούραση ή κατάλληλο εξοπλισμό, και εχθρικοί προς τους Ιρακινούς. Ο Φρέντερικ συλλαμβάνει τον τρόμο ανδρών που γνώριζαν πως μπορούσαν να τους ανατινάξουν οποιαδήποτε στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο ο φόβος σύντομα μεταφορφώθηκε σε αδιάκριτο μίσος.

Στο τέλος, η ελαττωματική ηγεσία, η κακή τύχη και μια θανατηφόρα ανάμειξη προσωπικοτήτων φαίνεται να οδήγησαν στη φρίκη της 12ης Μαρτίου. Το εντυπωσιακό βιβλίο του Φρέντερικ αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη ενός παρεξηγημένου πολέμου, και της ευκολίας με την οποία κοινοί άνθρωποι, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να μετατραπούν σε τέρατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.