Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αποστασιοποίηση Μπάρακ από Νετανιάχου



A.P.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και πρόεδρος των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ, αποστασιοποιήθηκε χθες από την πολιτική Νετανιάχου όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά και εκείνο του Ιράν, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες της επιδείνωσης των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Ουάσιγκτον. «Η αποξένωση από τις ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Μπάρακ.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, υπενθύμισε ότι «οι μέχρι πρότινος άριστες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο έχουν εξασφαλίσει ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους τριών δισ. δολαρίων» και ότι «οι Αμερικανοί εξοπλίζουν συστηματικά το Ισραήλ με τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο». Κατά τον κ. Μπάρακ, η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες «προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανέχεται για πάντα το καθεστώς κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη».



Ο ίδιος έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα ένταξης του κεντρώου κόμματος Καντίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο κ. Μπάρακ υποστήριξε ότι «προς το παρόν το Ιράν δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωνε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC ότι η απαίτηση του Λευκού Οίκου για διακοπή κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι «απαράδεκτη». Σχετικά με το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο κ. Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων που θα παραλύσουν το «καθεστώς» της Τεχεράνης. «Αν σταματήσουμε τις εξαγωγές βενζίνης προς το Ιράν, τότε το ιρανικό καθεστώς θα ακινητοποιηθεί, καθώς η συγκεκριμένη χώρα δεν διαθέτει τη δυνατότητα να διυλίσει πετρέλαιο», υπογράμμισε.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.