Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Απαισιόδοξη η Παλαιστινιακή Αρχή για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Απαισιόδοξος αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ.

Ο τελευταίος κατέστησε σαφές ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν προτίθεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν η Ουάσιγκτον δεν εξασφαλίσει τη δέσμευση των Ισραηλινών για πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας και τα έχουν θέσει στους Ισραηλινούς», δήλωσε ο κ. Ερεκάτ. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, ωστόσο, οι προσπάθειές τους έχουν πέσει στο κενό, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη», συνέχισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διακηρύξει τη μονομερή ανεξαρτησία της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας έως το καλοκαίρι του 2011, εφόσον φυσικά δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς. Παλαιστινιακές πηγές, μάλιστα, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι αρκετές χώρες της Δύσης θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Aπαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Τελ Αβίβ θα αντιδράσει προσαρτώντας μονομερώς τμήματα της Δυτικής Οχθης. «Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια των Παλαιστινίων θα μας απαλλάξει από κάθε δέσμευση που αναλάβαμε στο παρελθόν απέναντί τους», υπογράμμισε ο κ. Λίμπερμαν.

Στο μεταξύ, ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή παρουσιάστηκε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα. «Νομίζω ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον του Ισραήλ κινδυνεύει όσο δεν βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματά μας», δήλωσε ο Ιορδανός μονάρχης στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Οι Λιβανέζοι θεωρούν ότι ένας νέος πόλεμος είναι ζήτημα χρόνου, ενώ πολλές ριζοσπαστικές οργανώσεις εργάζονται πυρετωδώς για την πρόκληση μιας τρίτης Ιντιφάντα», πρόσθεσε ο βασιλιάς Αμπντάλα. «Η Ιερουσαλήμ παραμένει μια πυριτιδαποθήκη και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών», ισχυρίστηκε. «Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπάρχον στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί», κατέληξε ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.