Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Φόβοι εμφυλίου στο Κιργιζιστάν



Η αντιπολίτευση ελέγχει κυβερνητικές υπηρεσίες και στρατό
Ο ανατραπείς πρόεδρος δεν παραιτείται


ΜΠΙΣΚΕΚ. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Κιργιζιστάν μετά την ανατροπή του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, συνέπεια της λαϊκής εξέγερσης που πυροδότησαν η φτώχεια και η διαφθορά και των βίαιων συμπλοκών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία, που προκάλεσαν την Τετάρτη τον θάνατο 75 ατόμων. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών και άλλοτε σύμμαχο του Μπακίγεφ, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, έχει καταλάβει μεν όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον στρατό, αλλά ο κίνδυνος εμφυλίου καραδοκεί, καθώς ο ανατραπείς πρόεδρος ελέγχει ακόμη δύο επαρχίες της χώρας στον Νότο, απ’ όπου και επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του.


«Θέλουμε να διαπραγματευτούμε την παραίτησή του», δήλωσε χθες η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, η οποία υποσχέθηκε ότι στο μέλλον οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα ξανανοίξουν πυρ κατά διαδηλωτών. Ο Μπακίγεφ, όμως, διεμήνυσε ότι δεν εγκαταλείπει την εξουσία, ενώ οι ΗΠΑ, που διατηρούν στο Κιργιζιστάν την κρίσιμη για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν βάση του Μανάς, ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν προς το παρόν να αξιολογήσουν την κατάσταση. Η κ. Οτουνμπάγεβα είχε υπηρετήσει στο υπουργικό συμβούλιο του Μπακίγεφ στη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν την «επανάσταση της τουλίπας» κατά του Ασκάρ Ακάγεφ, το 2005.

Υπήρξε μάλιστα μία από τους ηγέτες της τότε λαϊκής κινητοποίησης. Αργότερα προσχώρησε στην αντιπολίτευση και εξελέγη βουλευτής ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Υπήρξε πρεσβευτής στις ΗΠΑ το 1992, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία, και το 1994 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ακάγεφ, αξίωμα που διατήρησε για τρία χρόνια. Υπηρέτησε επίσης πρεσβευτής του Κιργιζιστάν στη Βρετανία και ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γεωργία. Στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου του 2006 έπαιξε σημαντικό ρόλο, ασκώντας πιέσεις για ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Μετά την ανατροπή του Μπακίγεφ, το βράδυ της Τετάρτης, ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία, αξίωμα που, όπως διακήρυξε χθες, θα διατηρήσει για ένα εξάμηνο έως ότου διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές. Δυτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν είναι τυχαίο ξέσπασμα, αλλά αποτέλεσμα μιας χρόνιας κατάστασης, σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια και όπου ήδη μια πρώτη επανάσταση απέτυχε να λύσει τα προβλήματα. Οταν ανήλθε στην εξουσία το 2005, ο Μπακίγεφ διατήρησε το καθεστώς της διαφθοράς προς όφελος συγγενών και φίλων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.