Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται στα Στενά του Βοσπόρου



Hürriyet
(6/4/2010)


Υπήρξε ισχυρισμός πως τα πυρηνικά όπλα, που βρίσκονται στην Τουρκία και συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του Προέδρου Ομπάμα για απόσυρση, δεν βρίσκονται στο Ιντζιρλίκ, όπως είναι η εντύπωση που επικρατεί, αλλά σε μια περιοχή κοντά στα Στενά του Βοσπόρου.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι του πρέσβη Τανέρ Μπαϊτόκ, που έχει αφυπηρετήσει. Ο ίδιος είπε ότι τα πυρηνικά όπλα στην Τουρκία έπαιξαν για ένα χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο από 50 χρόνια, αποτρεπτικό ρόλο έναντι της Σοβιετικής Ένωσης και πρόσθεσε: «Εάν οι Σοβιετικοί είχαν σχέδιο να μπουν στην Τουρκία, θα επέλεγαν τα Στενά του Βοσπόρου, που είναι το πιο στρατηγικό σημείο και θα προκαλούσε θόρυβο. Γι’ αυτό το λόγο τα εν λόγω όπλα μπορεί να είναι σε περιοχές κοντά στα Στενά του Βοσπόρου στην Κων/πολη, στη Σινώπη και όχι στο Ιντζιρλίκ».


Ο Μπαϊτόκ είπε ότι το 1987, όταν ήταν ο ίδιος Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ερτζάν Βουράλχαν, ζητήθηκε τα εν λόγω όπλα να φορτωθούν στα F-16 και πρόσθεσε: «Τότε αντιτάχθηκα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, έπεισα και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην περίπτωση που θα τοποθετούσαμε τα όπλα αυτά στα F-16, εάν έπεφταν θα χτυπούσαμε τον ίδιο μας τον εαυτό με πυρηνικά όπλα. Τα όπλα αυτά έχουν διπλή κλείδα. Η μια βρίσκεται στις ΗΠΑ και η άλλη στην φιλοξενούσα χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.