Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Απέτυχε ανταρσία εισαγγελέα


Καθαίρεσε άλλους εισαγγελείς όσο ο Τούρκος πρωθυπουργός έλειπε στο Παρίσι


Διαστάσεις μάχης χαρακωμάτων προσλαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν με το στρατιωτικό-κεμαλικό και δικαστικό κατεστημένο της Τουρκίας. Τελευταία εξέλιξη στο στρατιωτικό σκέλος της διαμάχης, η αποκάλυψη της εφημερίδας «Χουριέτ», ότι ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπασμπούγ γνώριζε τον Μάρτιο του 2003, όταν ήταν αρχηγός του στρατού ξηράς, την ύπαρξη του «ύποπτου σεμιναρίου», που προετοίμασε το σχέδιο «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Η «ενοχή» του κ. Μπασμπούγ προκύπτει από έγγραφο που φέρει την υπογραφή του.

Οι περί Μπασμπούγ αποκαλύψεις μπορούν να εκληφθούν και ως «συνέχεια» στην «ανταρσία εισαγγελέα» κατά κυβερνητικής διαταγής την περασμένη εβδομάδα, που όμως βρήκαν μάλλον προετοιμασμένο τον Ταγίπ Ερντογάν, αν και ευρισκόμενο εκείνες τις ημέρες στο Παρίσι. Ενορχηστρωτής της ανταρσίας είναι ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινουπόλεως, Αϊκούτ Τζενγκίζ Ενγκίν, ο οποίος καθαίρεσε την Τρίτη τρεις υφισταμένους του εισαγγελείς όταν αυτοί διέταξαν συλλήψεις αξιωματικών του στρατού σε 90 σημεία και σε 14 τουρκικές επαρχίες.


Με πρωτοβουλία του κ. Ενγκίν, ο οποίος προφανώς θεώρησε ότι απόντος του Τούρκου πρωθυπουργού θα είχε το «πάνω χέρι», η επιχείρηση ουσιαστικά ματαιώθηκε και οι συλληφθέντες, περισσότεροι από δέκα, αρχικώς απελευθερώθηκαν. Στη συνέχεια όμως, οι Αρχές συνέλαβαν ξανά επτά εν ενεργεία και δύο εν αποστρατεία ανώτερους αξιωματικούς, καθώς επίσης τον απόστρατο στρατηγό Σουκρού Σαριιλίκ, πρώην γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, άλλοτε πανίσχυρου οργάνου των ενόπλων δυνάμεων, και δύο ακόμη αξιωματικούς, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το σχέδιο «Βαριοπούλα». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο του 2003 –όπως και με το μεταγενέστερο σχέδιο «Κλωβός» – στόχος ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν με τη δημιουργία έκρυθμης κατάστασης, με δολιοφθορές εις βάρος ξένων μειονοτήτων, ακόμη και με «θερμό επεισόδιο» εις βάρος της Ελλάδας στον Εβρο.

Η παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα Κωνσταντινουπόλεως συνέπεσε επίσης με την έναρξη της συζήτησης για το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης στην Εθνοσυνέλευση, το οποίο η κεμαλική αντιπολίτευση πασχίζει να ακυρώσει με κάποιας μορφής συνταγματικό ή κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα». Ως προς το σκέλος αυτό της διεξαγόμενης μάχης, υπενθυμίζεται πως εάν η συνταγματική αναθεώρηση δεν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, ο κ. Ερντογάν θα προσφύγει, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει, σε δημοψήφισμα. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό ψήφων και ενδεχομένως τη στήριξη του κουρδικού κόμματος BND. Η χθεσινή ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου, που επιτρέπει τη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας στην κουρδική γλώσσα, ίσως να προαναγγέλλει την κουρδική στήριξη. Οπως η καταδίκη σε τρία χρόνια φυλάκιση της Λεϊλά Ζανά, πρώην μέλους του Κοινοβουλίου, συμβολίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην «ενδώσει» σε συμβαλλόμενους με την τρομοκρατία.

Στον κυκεώνα αυτών των καταστάσεων, η κυβέρνηση απάντησε στον εισαγγελέα Ενγκίν με δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά έντυπα, που αποκαλύπτουν ότι, σε περίπτωση πραξικοπήματος, ο κ. Ενγκίν θα διοριζόταν εισαγγελέας Στρατοδικείου.

Το «ξήλωμα» του «ανθιστάμενου» στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος γενικού εισαγγελέα μεθοδεύεται την ώρα που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για «αθρόες» συλλήψεις στρατιωτικών και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ, ο θεωρούμενος «φιλελεύθερος», απειλεί τον απόστρατο στρατηγό Τσετίν Ντογάν, πρώην αρχηγό της Πρώτης Στρατιάς, με δικαστική δίωξη, επειδή λέγεται ότι απέδωσε στον κ. Οζκιόκ τις διαρροές για το σχέδιο «Βαριοπούλα».


Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.