Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 108 οι νεκροί στη Χούλα της Συρίας



Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και 300 τραυματίστηκαν στη σφαγή στη συριακή πόλη Χούλα, όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Ρόιτερς.
Ο στρατηγός Μουντ μίλησε στην κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.
Στο μεταξύ ένας Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε στο άνοιγμα της συνεδρίασης ότι μένει να εξακριβωθεί η ευθύνη της συριακής κυβέρνησης για τη σφαγή στη Χούλα.
«Πρέπει να εξακριβώσουμε αν οι συριακές αρχές» είναι υπεύθυνες γι’ αυτή τη σφαγή, δήλωσε στον Τύπο ο μόνιμος Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Ιγκόρ Πάνκιν.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η πλειοψηφία» των θυμάτων σκοτώθηκαν από αιχμηρό όπλο ή «εκτελέστηκαν εξ επαφής», αντικρούοντας τις προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά πυροβολικού.
Ο Πάνκιν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο αριθμός των καταμετρημένων θυμάτων δεν αντιστοιχεί στις καταστροφές που παρατηρήθηκαν στην πόλη.
Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη διαφωνία του.
«Μοιάζει αρκετά ξεκάθαρο ότι η σφαγή στη Χούλα προκλήθηκε από τον σφοδρό βομβαρδισμό από το πυροβολικό και τα άρματα μάχης του καθεστώτος», σημείωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ελπίζουν να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους καταδίκη της σφαγής στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και η Ρωσία διαφωνεί με τις υπόλοιπες χώρες για το ποιος ευθύνεται για το συμβάν.
Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη χρήση οβίδων πυροβολικού και αρμάτων μάχης
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία επιβεβαίωσαν ότι οβίδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης χρησιμοποιήθηκαν εναντίον κατοικημένης περιοχής της πόλης Χούλα στη Συρία, όπου τουλάχιστον 108 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε σημερινή του επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η επιστολή του Μπαν, την οποία έχει στην κατοχή του το Ρόιτερς, αναφέρει ότι οι παρατηρητές «είδαν τις σορούς των νεκρών και επιβεβαίωσαν από μια εξέταση των πυρομαχικών ότι οβίδες του πυροβολικού και αρμάτων μάχης ερίφθησαν σε κατοικημένη συνοικία».
Ο Μπαν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευθεί η Δαμασκός.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ είδαν σημάδια από τραύματα από όπλα σε κάποιες από τις σορούς, γεγονός που ενδέχεται να συνηγορεί με τις εξ επαφής δολοφονίες για τις οποίες έκανε λόγο νωρίτερα ο αναπληρωτής ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Ιγκόρ Πάνκιν.
Τουλάχιστον 30 νεκροί σήμερα από τον βομβαρδισμό της Χάμα

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν άρματα μάχης του συριακού στρατού βομβάρδισαν συνοικίες της πόλης Χάμα, προπύργιο των ανταρτών που μάχονται κατά των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Πηγές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο βομβαρδισμός ξεκίνησε το πρωί σε περιοχές κοντά στη βόρεια είσοδο της Χάμα, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων των ανταρτών εναντίον σημείων ελέγχου του στρατού μέσα στην πόλη, και συνεχίστηκαν το απόγευμα στη νότια συνοικία αλ Μαλάαμπ.
Ένα βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι αντικυβερνητικές δυνάμεις δείχνει μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ τους και δύο βρέφη, να κείτονται τραυματισμένοι ή νεκροί στο πάτωμα ενός τεμένους της πόλης.
Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές περιοχές της Συρίας για να καταγγείλουν τη σφαγή στη Χούλα, όπου την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 108 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ, τη Ντεράα, τη Χάμα και τη Δαμασκό.
Εκτός από τους 30 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Χάμα, ακόμη 24 έχασαν τη ζωή τους σε άλλες περιοχές της Συρίας, από τους οποίους οι 15 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Λιβανέζοι όμηροι βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους
Οι Lιβανέζοι σιίτες προσκυνητές που απήχθησαν στις 22 Μαΐου από τη Συρία, την απελευθέρωση των οποίων είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή οι αρχές του Λιβάνου, βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι απαχθέντες βρίσκονται ακόμη στη Συρία και δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η διαδικασία έχει διακοπεί», δήλωσε αυτό το μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, που έχει ενημέρωση για την υπόθεση.
Περίπου 12 σιίτες προσκυνητές από τον Λίβανο απήχθησαν στις 22 Μαΐου από το Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, την ώρα που επέστρεφαν στη χώρα τους από το Ιράν.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή, ενώ ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες που μάχονται κατά των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του.
Ο Λίβανος είχε ανακοινώσει ότι οι προσκυνητές θα επέστρεφαν στη χώρα τους την Παρασκευή το βράδυ, όμως αργότερα η Τουρκία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.