Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Νεκρός ένας εκ των επιφανών ηγετών της Αλ Κάιντα


BBC
ΚΑΜΠΟΥΛ. Ενας από τους πλέον επιφανείς ηγέτες της Αλ Κάιντα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, Σαχάρ αλ Ταϊφί, σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, το Σαββατοκύριακο, στον εύφλεκτο αφγανικό Νότο, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως επιβεβαίωσε, χθες, το ΝΑΤΟ. Πηγές των Ταλιμπάν, ωστόσο, διέψευσαν ότι έχει σκοτωθεί και ισχυρίστηκαν ότι έχει εγκαταλείψει την περιοχή εδώ και τρεις μήνες.
Ο σαουδαραβικής καταγωγής Σαχάρ αλ Ταϊφί, γνωστός και ως Μουστάκ και Νασίμ, ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση των ξένων μαχητών, ενώ συντόνιζε τις επιθέσεις κατά της συμμαχίας και των αφγανικών δυνάμεων.
Με ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ τον περιέγραψε ως τη δεύτερη πιο σημαντική προσωπικότητα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Ο Σαχάρ αλ Ταϊφί φέρεται να σκοτώθηκε «σε αεροπορική επίθεση ακριβείας» στη συνοικία Βαταπούρ της επαρχίας Κουνάν, την Κυριακή τη νύχτα. Από την επίθεση σκοτώθηκε, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, και άλλο ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με την εκδοχή των Ταλιμπάν, όμως, «δεν υπήρξαν μαχητές της Αλ Κάιντα στο Βαταπούρ και ουδείς ξένος σκοτώθηκε εκεί». Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουζαχίντ δήλωσε στο Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο ότι η επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο δύο Αφγανών Ταλιμπάν.
Ο Αλ Ταϊφί ρύθμιζε θέματα εξοπλισμού και μεταφοράς μαχητών στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τους μαχητές των Ταλιμπάν στην περιοχή. Ταξίδευε συχνά από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, εκτελώντας εντολές ανώτερων στελεχών της Αλ Κάιντα, για να μεταφέρει όπλα και άλλο εξοπλισμό στους μαχητές ή τους ίδιους τους μαχητές εντός του αφγανικού εδάφους, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ήταν ειδικευμένος στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και γιλέκων αυτοκτονίας, αλλά παράλληλα χρηματοδοτούσε και εκπαίδευε τους βομβιστές αυτοκτονίας στην Κουνάρ. Ο Αλ Ταϊφί αντικατέστησε τον διοικητή της Αλ Κάιντα Αμπού Ιχλάς αλ Μάσρι, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στην εν λόγω επαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.