Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Επιτυχής η πρόσδεση του Σογιούζ στον ISS

Reuters ΜΟΣΧΑ.

Επιτυχώς προσδέθηκε χθες το ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μεταφέροντας τρία νέα μέλη του πληρώματος στο ιπτάμενο επιστημονικό εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή εκτόξευση του νέου ιδιωτικού εμπορικού διαστημοπλοίου «Dragon».

Με τον βετεράνο κοσμοναύτη Γκενάντι Παντάλκα να χειρίζεται την περίπλοκη διαδικασία προσέγγισης και πρόσδεσης, με τη βοήθεια του ιπτάμενου μηχανικού Σεργκέι Ρεβίν και αστροναύτη της NASA Τζόζεφ Ακάμπα, η κάψουλα Σογιούζ ΤΜΑ-04Μ συνδέθηκε στο άνω τμήμα με κωδική ονομασία «Πόισκ» του ISS, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν.

Λίγα λεπτά μετά την πρόσδεση, ο Ρεβίν είπε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Πτήσεων: «Η πτήση πήγε πολύ καλά. Φάγαμε καλά, εργασθήκαμε καλά, η ποιότητα του νερού ήταν εξαιρετική και το όχημα συμπεριφέρθηκε πολύ ικανοποιητικά».

Η άφιξη του Σογιούζ εγκαινιάζει μία εβδομάδα αδιάκοπης δραστηριότητας για τον Σταθμό, που θα ξεκινήσει με την εκτόξευση του μεταγωγικού μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου «Dragon». Η κατασκευάστρια εταιρεία του Dragon, η SpaceX, έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την κατασκευή και εκτόξευση τουλάχιστον δώδεκα μεταγωγικών πτήσεων προς τον ISS, εξασφαλίζοντας τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό του Σταθμού, μετά την απόσυρση του στόλου διαστημικών λεωφορείων από τη NASA. Αν όλα πάνε καλά, η κάψουλα του Dragon θα προσδεθεί την Τρίτη στον Σταθμό. Μετά τη μεταφορά των 600 κιλών εφοδίων, τροφίμων και ρουχισμού στο ISS, η κάψουλα θα αποσυνδεθεί στις 31 Μαΐου, για να επανέλθει χάρη στο αυτόματο σύστημα πλοήγησής της στη Γη. Την 1η Ιουνίου, οι Κονονένκο, Πετί και Κάουπερς θα επιστρέψουν και αυτοί στη Γη με το διαστημόπλοιο Σογιούζ, ολοκληρώνοντας αποστολή 193 ημερών στο Διάστημα. Οι Παντάλκα, Ρεβίν και Ακάμπα, βασικά μέλη της αποστολής, θα έχουν όλο τον Σταθμό στη διάθεσή τους μέχρι τη 17η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία τρία νέα μέλη πληρώματος, ένας Ρώσος, μία Αμερικανίδα και ένας Ιάπωνας, θα φθάσουν σε τροχιά και στον ISS με το διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.