Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΗΠΑ και Ιράν στέλνουν όπλα στη Συρία

Η Μόσχα φοβάται περιφερειακό πόλεμο ακόμη και με πυρηνικά

Reuters, AFP

Σε θέατρο «πολέμου μέσω αντιπροσώπων» εξελίσσεται η Συρία, αν κρίνει κανείς από δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία, ΗΠΑ και Ιράν διοχετεύουν όπλα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, τη στιγμή που οι φλόγες της σύγκρουσης μεταδίδονται στον Λίβανο. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ιρανικά πλοία διοχετεύουν όπλα και πυρομαχικά στο καθεστώς Ασαντ, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία από τα Ηνωμένα Εθνη, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το σχετικό τηλεγράφημα επικαλείται απόρρητη έκθεση παρατηρητών του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Νωρίτερα, η Washington Post φιλοξενούσε αποκλειστικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Σύροι αντικαθεστωτικοί εφοδιάζονται με αυξανόμενες ποσότητες όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών βλημάτων, με τη βοήθεια και των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα φέρεται να διευκρινίζουν ότι η Ουάσιγκτον δεν εμπλέκεται άμεσα και ότι τα κονδύλια για την αποστολή των όπλων καταβάλλονται από αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου.

Οι εξελίξεις ανησυχούν έντονα τη Μόσχα, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μιλώντας σε διεθνές νομικό συνέδριο, στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρωθυπουργός καταδίκασε τις «βεβιασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις διεθνών δυνάμεων, οι οποίες συνήθως φέρνουν στην εξουσία ριζοσπαστικά στοιχεία» των ισλαμιστών. Υπονοώντας σαφώς την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την ανάμειξη της Δύσης στη Συρία, ο Μεντβέντεφ προσέθεσε: «Παρόμοιες ενέργειες, που υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία κρατών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοιχτό, περιφερειακό πόλεμο (...) ακόμη και με χρήση πυρηνικών όπλων».

Στο εσωτερικό της Συρίας, η αιματοχυσία συνεχίζεται, συρρικνώνοντας τις όποιες ελπίδες δημιούργησε η ειρηνευτική πρωτοβουλία του ΟΗΕ και η ανακωχή της 12ης Απριλίου. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις διεξάγονταν χθες στο Ραστάν της επαρχίας Χομς, οχυρό των αντικαθεστωτικών, όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις τους. Ο κυβερνητικός στρατός συνέχισε και χθες την πολιορκία του Ραστάν, εκτοξεύοντας δεκάδες οβίδες, ενώ σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τα Ηνωμένα Εθνη κατηγορούν και τις δύο πλευρές για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Πρόσθετη πηγή ανησυχίας αποτελεί η διάχυση της συριακής κρίσης στον γειτονικό Λίβανο. Νέες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ φιλοσυριακών και αντισυριακών δυνάμεων σημειώθηκαν χθες στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και επτά να τραυματιστούν. Οι συγκρούσεις, που προκάλεσαν επέμβαση του λιβανέζικου στρατού, ξέσπασαν τη Δευτέρα μεταξύ δύο γειτονικών συνοικιών που κατοικούνται κατά κύριο λόγο από Αλεβίτες και σουνίτες μουσουλμάνους αντίστοιχα. Οι Αλεβίτες, στην πλειονότητά τους, υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενώ οι σουνίτες σε μεγάλο βαθμό πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση.

Σοβαρότατο ρήγμα άνοιξε στους κόλπους του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ετερόκλητου συνασπισμού των αντικαθεστωτικών. Χθες, ο ηγέτης του Συμβουλίου, Μπουρχάν Γκαλιούν, ανακοίνωσε ότι «θα παραιτηθεί», μόλις δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του, σε συνέδριο που έγινε στη Ρώμη. O Γκαλιούν, ο οποίος διαμένει στο Παρίσι, κατηγορήθηκε από τις τοπικές επιτροπές συντονισμού των αντικαθεστωτικών που δρουν στο εσωτερικό της Συρίας, ότι είναι ενεργούμενος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι επιτροπές απείλησαν να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για τη «μονοπώληση» της πολιτικής του διοίκησης από τους ισλαμιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.