Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σάλο προκαλεί το βιβλίο Σαρατσίν: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ευρώ»




Της Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini.gr
Ο Τίλο Σαρατσίν, πρώην τραπεζίτης της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας και άλλοτε στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, είναι συγγραφέας μερικής απασχόλησης και προβοκάτορας πλήρους απασχόλησης. Πριν από δύο χρόνια είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την Μπούντεσμπανκ ισχυριζόμενος ότι οι Εβραίοι έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο και πως το Ισλάμ είναι η μοναδική θρησκεία που διολισθαίνει εύκολα στη βία και την τρομοκρατία. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «H Eυρώπη δεν χρειάζεται το ευρώ» προκαλεί εξίσου υστερικές αντιδράσεις.
Σε προδημοσίευση, που φιλοξενήθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Focus, ο Σαρατσίν κατηγορεί τους Γερμανούς υποστηρικτές του ευρωομολόγου ότι «παρακινούνται από το γνωστό γερμανικό αντανακλαστικό πως η τελική εξιλέωση για το Ολοκαύτωμα και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα έρθει όταν εκχωρήσουμε όλα τα συμφέροντά μας, ακόμη και τα χρήματά μας, σε ευρωπαϊκά χέρια».

Νοσταλγός του μάρκου

Οποιαδήποτε ασεβής αναφορά σε Εβραίους και Ολοκαύτωμα στη Γερμανία ξυπνάει όντως ανατριχιαστικές μνήμες, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μία θέση εμφανώς πολιτικά μη ορθή. «Ο Σαρατσίν κατρακυλάει όλο και πιο δεξιά. Είναι αποτρόπαιο το γεγονός πως χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα για τις θέσεις του γύρω από τα ευρωομολόγα» σχολίασε ο Γιούργκεν Τριτίν, στέλεχος των Πρασίνων, ο οποίος τον κατηγόρησε για νομισματικό σοβινισμό και νοσταλγία του γερμανικού μάρκου. Ο θόρυβος πάντως συμβάλλει στην εκτόξευση των πωλήσεων ενός βιβλίου που υπό κανονικές συνθήκες μάλλον θα περνούσε απαρατήρητο. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 το προηγούμενο βιβλίο του («Η Γερμανία αυτοκαταργείται») εξαντλήθηκε λίγες μέρες μετά την έκδοσή του και παρέμεινε επί ένα χρόνο στη λίστα των ευπώλητων.
Η ειρωνεία είναι πως η βασική εκτίμηση του Σαρατσίν στο βιβλίο του δεν είναι ιδιαίτερα αιρετική και σύμφωνα με εμπειρογνώμονες μπορεί τάχιστα να ανατραπεί: ότι η Γερμανία δεν ευεργετήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Παράλληλα καλεί την πολιτική ηγεσία να εξετάσει ενδεχόμενη αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη. Στην τηλεοπτική εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ την Κυριακή το βράδυ, το δημοφιλέστερο τοκ σόου της Γερμανίας, καλεσμένοι ήταν ο Σαρατσίν και ο Πεερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών.
Την ώρα που ο πρώην τραπεζίτης εξέθετε τις θέσεις του, ο Στάινμπρουκ τον κοιτούσε απαξιωτικά, σουφρώνοντας τη μύτη του, «σαν κάτι να μυρίζει άσχημα», σύμφωνα με τις περιγραφές του γερμανικού Τύπου. Σε κάποιο σημείο μάλιστα δεν άντεξε και φώναξε «bullshit», κοινώς «αηδίες» στα αγγλικά. «Μετά τα γεγονότα του 20ού αιώνα η Γερμανία έχει μία τεράστια υποχρέωση και ευθύνη, να σταθεροποιήσει την Ευρώπη» απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και κατηγόρησε το Σαρατσίν για άγνοια της Ιστορίας. «Το ευρώ συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μία ενιαία αγορά, είναι ένας κοινός πολιτισμός που περιλαμβάνει εκφάνσεις όπως η συνεργασία, το κοινωνικό κράτος, η ελευθερία του Τύπου» υπογράμμισε ο Στάινμπρουκ.
Οι δύο άνδρες πάντως επέδειξαν ασυνήθιστη σύμπνοια στο θέμα της Ελλάδας: «Ηταν λάθος η εισαγωγή του ευρώ προτού ολοκληρωθεί η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και ακόμη μεγαλύτερο λάθος η ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση. Επίσης θα έπρεπε να δρομολογηθεί η χρεοκοπία της χώρας το 2010 προτού αρχίσει να γίνεται τόσο ακριβή αυτή η υπόθεση. Και, τέλος, αν οι Ελληνες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη». Η μόνη διαφορά τους ήταν ότι ο Σαρατσίν έσπευσε να αποδώσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στην ελληνική νοοτροπία και τις παραδόσεις, ενώ ο Στάινμπρουκ αναφέρθηκε σε δομικές δυσλειτουργίες.
Εμπρηστής του πνεύματος
Ο πρώην τραπεζίτης εκτίμησε σε χθεσινή του συνέντευξη στη Welt ότι οι πιθανότητες να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι αυτήν τη στιγμή 60 - 70%. Αντίθεται πιστεύει ότι οι αντίστοιχες πιθανότητες για τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι μόλις 20% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Πολλοί αναλυτές λένε ότι ο Σαρατσίν είναι ένας εμπρηστής του πνεύματος και τον κατηγορούν ότι συχνά καταφεύγει στην πρόκληση για την πρόκληση. Με τις απόψεις του όμως κατορθώνει να διαμορφώσει την ατζέντα στη χώρα του και πυροδοτεί πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μέχρι πρότινος οι τηλεπαρουσιαστές είχαν αποκηρύξει το θέμα του ευρώ ως παρωχημένο και κουραστικό για τον μέσο τηλεθεατή. Μετά την έκδοση του βιβλίου Σαρατσίν το ζήτημα αποκτά νέα δυναμική και ο διάλογος ξεκινάει από την αρχή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/05/2012_482993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.