Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο Αμάνο ανήγγειλε κατ’ αρχήν συμφωνία με το Ιράν

Με πλατύ χαμόγελο και έκδηλη ικανοποίηση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, ανήγγειλε χθες, μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη, την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με το Ιράν για το θέμα των επιθεωρήσεων του διεθνούς οργανισμού στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και δη στο στρατιωτικό συγκρότημα του Παρτσίν στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η είδηση της επερχόμενης σύναψης της συμφωνίας έγινε δεκτή με μεγάλη επιφύλαξη από την αμερικανική πλευρά και ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, και με καχυποψία από το Ισραήλ, που συμβούλευσε στη Δύση επαγρύπνηση και εμμονή στην αυστηρή στάση έναντι του Ιράν.

Εχοντας κατά νου τη σημερινή έναρξη, στη Βαγδάτη, των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα 5+1, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, παρατηρητές σημείωναν σε σχέση με τη συμφωνία ότι η φαινομενικά υποχωρητική διάθεση του Ιράν ίσως να υποδηλώνει την κρυφή ελπίδα της ιρανικής ηγεσίας να επιτύχει ελάφρυνση των κυρώσεων που έχει επιβάλει εις βάρος του η Δύση ή ματαίωση των επιπρόσθετων κυρώσεων, που θα επιβληθούν από τις αρχές Ιουλίου.

Επιφύλαξη εξάγεται και από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων του κ. Αμάνο σε σχέση με τη συμφωνία και το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Τεχεράνη με τον Ιρανό επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Σαέντ Τζαλίλι. «Ελήφθη απόφαση για τη συνομολόγηση και υπογραφή συμφωνίας... Μπορώ να πω ότι θα υπογραφεί αρκετά σύντομα», είπε ο παλαίμαχος Ιάπωνας διπλωμάτης, αναφερόμενος στους μηχανισμούς μέσω των οποίων η ΙΑΕΑ θα αποκτήσει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και έγγραφα, απαραίτητα για την επανέναρξη της έρευνας. «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, κατανοούμε καλύτερα οι μεν τις θέσεις των δε», συνέχισε ο κ. Αμάνο, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πάντα διαφορές σε ορισμένες λεπτομέρειες στο κείμενο –της συμφωνίας–, που όμως δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο, όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. Τζαλίλι.

Δοθέντος ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν συναινεί σε επιθεωρήσεις, για να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα στην πράξη, ο Αμερικανός πρέσβης στην ΙΑΕΑ, Ρόμπερτ Γουντ, εξέφρασε μεν την ευαρέσκειά του για τις προσπάθειες της υπηρεσίας να επιτύχει τη συμφωνία, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι μέριμνα της αμερικανικής πλευράς παραμένει η κατεπείγουσα υποχρέωση του Ιράν να συνεργαστεί αμέσως και επί της ουσίας με τις προσπάθειες εξακρίβωσης της ΙΑΕΑ, προς καθησυχασμό όλων των ανησυχιών, που εμπνέει η φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Δυτικοί διπλωμάτες, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή παρελκυστική τακτική του Ιράν, δεν διέκριναν κάποια τομή και ανέμεναν διευκρινίσεις από τον κ. Αμάνο, ενώ ο κ. Τζαλίλι μάλλον θόλωσε τα νερά, δηλώνοντας ότι το Ιράν είναι μέγας υποστηρικτής του παγκόσμιου αφοπλισμού, που αντιμάχεται τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας για τους συνυπογράψαντες τη συνθήκη για τη μη διασπορά των όπλων.

Ενόψει των σημερινών συνομιλιών στη Βαγδάτη, που διεξάγονται στη σκιά της συριακής κρίσης, μέλη της Ομάδας 5+1 ελπίζουν πως το Ιράν θα συμφωνήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, που θα πιστοποιήσουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Μία βασική ενέργεια θα ήταν η αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%, η οποία άρχισε το 2010 και ενίσχυσε τις υποψίες της Δύσης πως απώτερος στόχος είναι η κατασκευή βόμβας. Χθες το βράδυ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι επιστήμονες εγκατέστησαν στην καρδιά ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τεχεράνη ράβδο πυρηνικού καυσίμου, που περιέχει σφαιρίδια ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.