Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Νέα καταδίκη για τη Λεϊλά Ζανά

Για τη συμμετοχή της στο κουρδικό κίνημα – Η βουλευτής θα ασκήσει έφεση
AFP, BBC
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε -την Πέμπτη- την κουρδικής καταγωγής βουλευτή, Λεϊλά Ζανά, σε δέκα χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο κουρδικό κίνημα και διάδοση προπαγάνδας, για μια σειρά από ομιλίες της, πριν από τέσσερα χρόνια. Οι δικηγόροι της προανήγγειλαν ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Η Ζανά είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για εννέα ομιλίες που εκφώνησε την περίοδο 2007-2008 σε συνεντεύξεις Τύπου και δημόσιες εμφανίσεις της, αλλά η καταδίκη της είχε ακυρωθεί από το εφετείο, με το επιχείρημα ότι δεν είχε επαρκή χρόνο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Το δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ επανήλθε και στη νέα δίκη της βουλευτού κατέληξε στην ίδια ποινή της 10ετούς κάθειρξης. Ωστόσο, η Λεϊλά Ζανά χαίρει βουλευτικής ασυλίας και η ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί έως τη λήξη της βουλευτικής θητείας, ενώ οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2015. Η 51χρονη Ζανά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, στη δεκαετία του 1990 και το 1991, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής, προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία με την απόφασή της να μιλήσει κουρδικά, κατά την τελετή ορκωμοσίας της στη Βουλή. Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας την έκρινε ένοχη το 1994 για διασυνδέσεις με το κίνημα του ΡΚΚ και την καταδίκασε σε φυλάκιση δέκα ετών. Απελευθερώθηκε το 2004 έπειτα από ακύρωση της καταδίκης της από το τουρκικό εφετείο, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους της. Η βουλευτής τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει προταθεί δυο φορές για Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.
Πολιτική αφομοίωσης
Το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, όπως άλλωστε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η Ζανά ήταν μία από τους 36 Κούρδους υποψηφίους, που εκλέχθηκαν στη Βουλή επί συνόλου 550 εδρών.
Υπολογίζεται ότι 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την ένοπλη αντιπαράθεση του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση έχει προωθήσει πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, έναντι της οποίας ακολουθείτο πολιτική αφομοίωσης επί δεκαετίες. Η Ζανά όμως και άλλοι Κούρδοι πολιτικοί επιδιώκουν την πολιτική αυτονομία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.